Parcul Bălcescu se va umple, sâmbătă, de căţei. Stăpânii de câini de rasă din Bihor, dar nu numai, sunt invitaţi de Asociaţia Chinologică locală la prima expoziţie de frumuseţe canină organizată în Oradea în ultimii şase ani.

Cele mai reuşite exemplare vor primi mult-râvnitele titluri de frumuseţe, care, pe lângă mândria adusă stăpânilor, le fac mai scumpe decât semenii lor. În plus, expoziţia este o ocazie pentru orădenii care au câini de rasă, dar fără pedigree, să obţină certificatul care le asigură autenticitatea patrupedului.

Interes pentru căţei

Asociaţia Chinologică Metropolitană Oradea, membră a Federaţiei Canine Internaţionale şi, deci, îndreptăţită să organizeze expoziţii de frumuseţe canină recunoscute internaţional, n-a mai organizat un astfel de eveniment din anul 2007.

15 calin mitra.jpgPe lângă cheltuielile de organizare, o competiţie are nevoie şi de participanţi, iar în ultimii ani proprietarii de câini de rasă înscrişi în asociaţia orădeană au fost mai puţini. Acum, însă, orădenii arată tot mai mult interes faţă de câinii cu pedigree. "Lumea începe să nu mai vrea câine fără acte, şi ne ajută în acest sens şi decizia Consiliului Local de a scuti aceşti câini de la sterilizare", spune Călin Mitra, preşedintele asociaţiei (foto).

Concursul din Parcul Bălcescu va aduna cel puţin 300 de câini, dat fiind că la jumătatea săptămânii trecute erau deja înscrişi aproximativ 200. "Vor veni căţei din Oradea, din alte oraşe din ţară, dar şi din Ungaria şi Italia", arată Mitra.

Titluri cu valoare

Patrupezii vor fi împărţiţi pe rase şi din fiecare categorie se va alege cel mai frumos exemplar. Arbitrii competiţiei, toţi recunoscuţi internaţional, vor analiza fiecare câine în parte. "Pentru fiecare rasă sunt nişte standarde: urechile, dentiţia, poziţia cozii, culoarea şi multe altele", explică şeful asociaţiei.

După ce verifică atent câinii, arbitrii vor stabili câştigătorii care primesc cel mai valoros titlu, BOB, adică "Best of Bread" (cel mai bun din rasă). Ceilalţi căţei vor primi certificate cu calificative, în funcţie de cât de mult se apropie de standardele rasei.

Pe lângă mândria adusă stăpânului, titlurile BOB cresc valoarea patrupedului, căci atestă apartenenţa animalului la o rasă pură. Astfel, dacă proprietarul va dori să-l vândă ori să-i vândă puii, va putea cere un preţ mai mare decât pentru un câine obişnuit. În schimb, căţeii despre care arbitrii vor stabili că nu îndeplinesc suficient standardele rasei, pot fi interzişi la montă.

Expoziţie în tandem

Pe lângă concursul de frumuseţe, expoziţia mai are o însemnătate. "Proprietarii care cred că au un câine de rasă, dar căţelul nu are pedigree, pentru că l-au cumpărat de la bişniţari, pot obţine la expoziţie un pedrigree de tipicitate. Asta înseamnă că, spre deosebire de certificatul pedrigree clasic, din acesta vor lipsi strămoşii câinelui, dar puii lui vor avea în certificat doi strămoşi", precizează Mitra.

Pentru a obţine certificatul, stăpânul câinelui trebuie să plătească taxa de înscriere de 60 lei şi să participe la două expoziţii, regulă impusă de regulile internaţionale. Imediat după concursul de la Oradea, proprietarul îşi va putea duce câinele la Debreţin, unde în noaptea de sâmbătă spre duminică va avea loc o altă expoziţie, organizată în parteneriat cu cea din urbea de pe Criş. "Practic, într-un weekend, orice proprietar de câine poate obţine două certificate de la concursuri din două ţări, cu arbitri diferiţi", explică şeful asociaţiei.

Expoziţia din Oradea va începe sâmbătă dimineaţa, la ora 10, urmând ca premierea celor mai frumoşi căţei să aibă loc în jurul prânzului. Contra unui tichet de 10 lei pentru adulţi, respectiv 5 lei pentru copiii trecuţi de 12 ani (cei mai mici având intrare liberă), orice orădean va putea admira exponate arătoase din zeci de rase.