Consilierul judeţean Mihai Bar a colaborat cu Securitatea! O arată o adeverinţă postată pe site-ul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, potrivit căreia PSD-istul a semnat două angajamente şi a scris mai multe note informative despre colegi de-ai săi.

Ce-i drept, CNSAS reţine în sarcina lui Bar că nu a făcut poliţie politică. O problemă morală tot rămâne, însă. De-a lungul anilor, politicianul n-a scos o vorbă despre colaborarea sa cu Securitatea, deşi a ocupat după revoluţie funcţii importante, de la înălţimea cărora a lansat critici şi acuze la adresa multora. "Am zis numai de bine. Am fost obligat!", dă acum din colţ în colţ Bar, susţinând ba că e victima unei înscenări politice, ba că, prin delaţiunile sale, n-a urmărit decât binele colegilor de serviciu...

Lupul "pestriţ"

Mihai Bar e un personaj colorat al politicii locale. PSD-istul e cunoscut ca un politician tupeist şi vocal, implicat în numeroase dispute şi scandaluri, un "lup moralist" care s-a luat de gât cu colegi de partid şi a vociferat când deciziile Consiliului Judeţean au fost negociate în culise. Anul trecut a reuşit, în doar o săptămână, să candideze şi să piardă alegerile pentru şefia PSD Bihor, să demisioneze din PSD acuzând că "în Bihor statutul partidului a fost transformat în hârtie igienică", apoi să denunţe "mincinoşii şi trădătorii" care i-au promis că-l vor vota şi n-au făcut-o, dar în final s-a răzgândit şi a revenit umil în partid. A rămas consilier judeţean, dar e considerat un fel de "paria" în PSD.

A avut însă şi perioadele sale de glorie. După revoluţie, Mihai Bar a fost printre cei mai influenţi oameni din Bihor. În 1990 a devenit membru al FSN, din 1992 până în 1993 a fost vicepreşedinte FDSN Bihor, din ‘93 până în ‘99 - vicepreşedintele PDSR Bihor, pentru ca din 2005 până 2008 să fie şef al PSD Bihor. Între 1990 şi 1996 a fost preşedintele Asociaţiei Cooperativelor Meşteşugăreşti Bihor (ATCOM), din ‘96 până în 2000 a ocupat funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, iar între 2000-2004 a fost deputat.

Conspiratul "Mihalache"

03-adeverinta-1.jpgÎn iunie 2008, candidat la preşedinţia CJ fiind, a fost verificat din oficiu de CNSAS. Şi surpriză! "Domnul Bar Mihai, titular al dosarului de reţea numărul R91912 (cotă CNSAS), a fost recrutat în calitate de colaborator al organelor de Securitate, cu numele conspirativ "Mihalache". Recrutarea a avut loc iniţial la data de 09.08.1982, când a semnat angajament olograf", se arată în adeverinţa emisă în aceeaşi lună de CNSAS (foto), dar despre care nu s-a ştiut nimic până acum.

Motivul primei racolări nu a fost precizat, dar 2 ani mai târziu, în 1984, Inspectoratul Judeţean de Securitate Bihor propunea din nou racolarea lui ca turnător. Pe atunci, inginerul Bar lucra deja la IIRUC (Întreprinderea pentru Întreţinerea şi Repararea Unităţilor de Calcul), unde Securitatea se simţea "descoperită": "Pe raza judeţului, filiala funcţionează cu trei puncte de lucru, găzduite în tot atâtea locuri. La ora actuală nu există reţea în acest obiectiv".

"Cu acest prilej (Mihai Bar - n.r.) a semnat un nou angajament olograf la data de 20.04.1984. Pe parcursul celei de-a doua perioade de colaborare a furnizat 4 note informative referitoare la persoane ce au solicitat plecarea în străinătate, 6 materiale informative, toate materialele de verificare", se mai arată în act, care mai notează şi faptul că, în afară de acestea, "CNSAS nu a identificat alte documente care să ateste transmiterea de informaţii către Securitate".

Totuşi, Consiliul atestă că faptele lui Bar "nu se circumscriu noţiunilor de lucrător/colaborator al Securităţii deoarece nu se poate reţine că informaţiile furnizate, indiferent sub ce formă, denunţau activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului". Cu alte cuvinte, n-a făcut poliţie politică, deoarece informaţiile furnizate de el nu produseseră rău nimănui.

Inginer de frunte

Pe atunci, Bar era angajat la punctul de lucru IIRUC de la întreprinderea Înfrăţirea, ca inginer la secţia de echipamente şi comenzi numerice, ce asigura service-ul la utilaje asistate de calculator, şi deţinea funcţia de şef de zonă Transilvania-Vest.

Tânăr promiţător, fusese încadrat în muncă în 1980, imediat după absolvirea secţiei Automatizări şi Calculatoare a Institutului Politehnic "Traian Vuia" din Timişoara. Încă de pe atunci, susţin oameni care l-au cunoscut, Bar avea ambiţia funcţiilor importante. "Era genul de om căruia îi plăcea să te închini în faţa lui, să-l lauzi. Era avid după funcţii. Nu ne-a spus nimic, dar nu m-ar mira să fi fost colaborator", afirmă, sub protecţia anonimatului, un fost amic. Pus în temă cu privire la datele din dosarul lui Bar, omul nu se sfieşte să se întrebe dacă nu cumva poziţia de şef deţinută în absenţa carnetului de partid, dar şi ascensiunea spectaculoasă a politicianului de mai târziu n-au avut ca "motor" tocmai pactul cu Securitatea.

Cert e că Bar a rămas la IIRUC până în februarie '89, când, proaspăt membru PCR, a şi fost transferat la Cooperativa Victoria, ca vicepreşedinte, până în luna mai, când a fost promovat, tot vicepreşedinte, dar la Uniunea Judeţeană a Cooperativelor Meşteşugăreşti Bihor (UJCM), până în 1990. Apoi, după revoluţie, a "erupt" pur şi simplu...

N-am turnat, dar am zis...

Pus, după aproape trei decenii, să explice cum a ajuns colaborator al Securităţii, Mihai Bar pozează în nevinovat şi se dă, cum face de obicei, victima unei conspiraţii a colegilor din PSD. Motivul? Vor să îl boicoteze acum, când cele trei partide care formează Uniunea Social Liberală, adică PNL, PSD şi PC, vor începe sondajele pentru a desemna candidatul comun la preşedinţia CJ, funcţie râvnită şi de el.

Politicianul susţine că până recent nici măcar n-a ştiut că a "turnat". Abia în urmă cu trei săptămâni un amic l-ar fi atenţionat: "Vezi că dragii tăi colegi îţi pregătesc o surpriză". "A apărut nu ştiu ce material pe internet, eu nu am văzut, dar e o prostie fără margini! Nu cred că poate fi de la CNSAS. Cum poate CNSAS să scrie că am colaborat, iar apoi să se contrazică şi să spună că de fapt nu am colaborat? Adică am semnat un angajament, n-a fost de ajuns, am mai semnat încă unul, am şi dat în gât pe cineva şi nu sunt colaborator? E un nonsens!", spune Bar, care susţine că, deşi a mai primit decizii de necolaborare de-a lungul timpului, nicăieri nu s-a pomenit de angajamente şi note informative.

Când reporterul i-a citat din adeverinţa CNSAS din 2008, politicianul a admis că a făcut, "cel mult recomandări verbale", despre colegi care mergeau în străinătate. "Colonelul Vereş de la Securitate - parcă aşa îl chema - mă tot suna să mă întrebe dacă cel care pleca era un bun specialist. De discutat, am discutat. Dar nu-mi aduc aminte să fi scris absolut nimic", zice Bar, menţionând totodată că şi el la rândul său a fost plecat de trei ori, iar atunci era chemat la instructaj la sediul Securităţii, pe strada Dunării.

În esenţă, Bar afirmă că datorită funcţiei sale era obligaţie de serviciu să ofere informaţii despre subalterni. "Nu i-am turnat! Am zis despre ei că-s cei mai grozavi în ceea ce făceau, la fel cum au zis şi ei despre mine! Era obligatoriu să fac asta, efectiv trebuia recomandare de la serviciu ca să pleci şi le-am făcut un bine! Doar aşa primeai paşaportul", a spus politicianul, respingând, de asemenea, şi ipoteza că ar fi semnat angajamentele pentru a accede în carieră.

Nimicuri...

Întrebat de ce nu a pus niciodată pe tapet povestea, atâta vreme cât a ocupat funcţii publice, iar alegătorii săi aveau dreptul să-i ştie trecutul, Bar a spus că adeverinţa aceea "e o prostie" şi că nu are de ce să se explice. Oricum, susţine el, zilele viitoare va face demersuri la CNSAS pentru a intra în posesia dosarului şi pentru a studia tot ce e acolo. "N-am nici cea mai mică reţinere să vi-l pun la dispoziţie şi dacă e ceva care m-ar putea face să roşesc, îmi cer scuze de la toţi cei care au avut încredere în mine şi îmi dau demisia", bravează politicianul.

Până atunci, însă, şi-a exersat "oratoria" cu reporterul BIHOREANULUI, acuzându-l că e "tendenţios", apreciind că "vă faceţi de râs", "cădeţi în penibil dacă publicaţi", ca în final să intervină la conducerea redacţiei ca să oprească apariţia articolului, repetând mereu acelaşi lucru: că el n-a făcut niciun rău...


ŞI CE DACĂ?
Turnător, nu şi după lege

Mihai Bar nu a primit de la CNSAS calitatea de lucrător sau colaborator al Securităţii ca poliţie politică deoarece, prin consecinţele turnătoriilor sale, nu a periclitat situaţia celor încondeiaţi în faţa regimului.

Conform legii privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, prin noţiunea de colaborator se înţelege "persoana care a furnizat informaţii, indiferent sub ce formă, precum note şi rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii Securităţii, prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului".

"Nu importă faptul că cineva a fost recrutat, nu are nicio relevanţă nici atribuirea pseudonimului. Prin aceea că un individ dădea note în care spune că X sau Y îşi vede de treabă nu înseamnă că a denunţat activităţi potrivnice şi nici nu au fost îngrădite drepturile cetăţeneşti", afirmă Anca Median, purtătorul de cuvânt al CNSAS.