Discotecă în aer liber, vineri seară, pe platoul din faţa fostei Cinema Patria din Piaţa Magnoliei. Peste 500 de susţinători ai PSD s-au adunat, în jurul orei 17.30, într-un miting de susţinere a candidatului Victor Ponta, ascultând şi dansând pe imnul campaniei, "Noi simţim la fel", dar şi pe alte piese în vogă precum "Pe barba mea" ori altele.

Oamenii au poposit în piaţă timp de o oră, iar ca să se facă auziţi şi văzuţi, au adus cu ei instalaţie de fum şi jocuri de lumini. Accesorizaţi cu geci, fulare ori şepci roşii, unii oameni şi-au făcut singuri avancronica succesului. "Câştigăm duminică, sigur. Da' cine vrea un preşedinte care visează autonomia Ardealului?", a zis convinsă o orădeancă.

Majoritatea celor prezenţi la acţiune au fost orădeni de vârsta a doua şi a treia, dar s-au regăsit şi numeroşi membri ai organizaţiei de tineret a PSD sau din cadrul organizaţiei bihorene a UNPR. Cu toţii aveau pancarte cu inscripţii precum "Klaus preşedinte? Curat ghinion" sau "Votezi Iohannis, votezi Udrea".

Preşedintele PSD Oradea, Ovidiu Mureşan, şi deputatul Sonia Drăghici au fost cei care au deschis seria discursurilor ţinute chiar în faţa intrării în fosta discotecă, încadrată cu două bannere mari cu Victor Ponta şi luminată de farurile a două maşini parcate acolo special. Apoi au luat pe rând microfonul consilierul judeţean Florin Bogdan, care e şi preşedinte PSD Săcueni, şi care a spus că românii din nordul judeţului votează cu Victor Ponta, preşedintele executiv al PSD Bihor, Petru Filip, şi liderul filialei, Ioan Mang, toţi cu mesaje mobilizatoare. "Să le spuneţi vecinilor să voteze cu Victor Ponta, un preşedinte care în 1989 avea 17 ani", a spus Ioan Mang.

În jurul orei 18.30, manifestanţii, peste 700 la număr, au pornit într-un marş spre centrul Oradiei, scandând "Ponta preşedinte" ori "Ţineţi minte trei cuvinte: Victor Ponta preşedinte". Antemergătoare au fost o maşină de Poliţie şi una aparţinând activiştilor PSD, dotată cu megafon din care au răsunat mesaje electorale, inclusiv o înregistrare electorală cu Victor Ponta.

Un incident s-a înregistrat la intersecţia străzii Transilvaniei cu Bulevardul Dacia, unde un tânăr în vârstă de aproximativ 30 de ani a fost luat pe sus de jandarmi şi băgat în dubă, după ce a provocat protestatarii. Potrivit martorilor, omul striga mesaje precum "Care-i tare să vină la mine". Jandarmii prezenţi la manifestare nu au comentat întâmplarea.

Acesta n-a fost singurul orădean care i-a "aţâţat" pe pesedişti. Încă din faţa discotecii, o orădeancă a trecut rapid prin spatele microfonului şi a strigat "N-o să iasă Ponta!", fiind apoi fluierată de mulţime. Totodată, de-a lungul marşului, care a continuat de pe Bulevardul Dacia pe strada Carpaţi, podul Sovata, strada Tudor Vladimirescu, Piaţa Unirii şi s-a terminat în parcul 1 Decembrie, mai mulţi orădeni i-au dezaprobat, chiar huiduit pe PSD-işti.

"Ponta preşedinte? Doamne feri", a spus un tânăr care urmărea marşul din zona Arenei Antonio Alexe. Alţii au fost nemulţumiţi chiar de cei pe care îi vedeau în faţa lor. "Uite-l şi pe Filip. Ce mai caută el în Oradea, că 10 ani n-a făcut nimic pentru oraş", a spus o femeie oprită să caşte ochii lângă magazinul Unicarm de pe Vladimirescu.

Până în parcul 1 Decembrie, locul final al evenimentului pro-Ponta, participanţii la protest s-au mai "evaporat", astfel că în jurul statuii Ostaşului Român, la discursurile de final ale politicienilor PSD, abia dacă au mai fost 500 de oameni. Nici scandările lor n-au mai fost la fel de vehemente, dovadă că drumul lung, din Rogerius până în centru, i-a obosit.

În finalul evenimentului, preşedintele PSD Bihor Ioan Mang i-a îndemnat pe toţi colegii săi de partid ca duminică să sesizeze fiecare faptă ilegală, precizând că are deja semnale că reprezentanţii ACL încearcă să cumpere voturi.

După ce le-au mulţumit şi jandarmilor, pentru că i-au însoţit pe tot parcursul marşului, cu câteva minute înainte de ora 20 pesediştii s-au dispersat.