Am avut ocazia în ultimii ani să aud mai multe mituri care circulă în legătură cu fondurile europene. Unele adevărate, altele false.

Prima categorie: sunt greu de luat. Aici se combină mitul despre documentaţia excesivă necesară când ceri finanţarea unui proiect cu cel că fondurile europene ar fi un "pansament", ca să te mai dregi cu banii, şi cu cel care spune că trebuie să "cunoşti pe cineva", pentru că altfel nu se poate.

Adevărul este că unul care vrea bani pentru că îi trebuie o casă, ca nouă tuturor de altfel, şi nu prea ştie să scrie o compunere frumoasă despre ce dezvoltare minunată şi câte locuri de muncă vor rezulta, pentru că oricum nu asta avea în plan, da - trebuie să cunoască pe cineva. Noroc că nu poate încropi documentaţia excesivă, aşa că apoi se poate lamenta despre greutăţi cu ceilalţi "oameni de afaceri".

A doua categorie: sunt greu de furat, motiv pentru care nu prea se înghesuie lumea. Ba se înghesuie, dar UE nu se bazează pe promisiunea că suntem săraci şi cinstiţi, ci cere justificări, astfel încât să se asigure că nu se fură. De aceea sunt atât de multe acte care trebuie raportate.

Imaginaţi-vă că aceşti bani s-ar da pe baza unei cereri, fără justificări ulterioare, şi cu speranţa că lucrurile se vor desfăşura corect. Cam ce ar ieşi de aici, fie pentru că nu ne pricepem la ce am vrut să facem, fie pentru că sunt riscuri neluate în calcul, fie pentru că ne-am răzgândit, fie pentru că interesele noastre personale de a ne îmbogăţi nu coincid cu intenţia de a dezvolta toată ţara?

Rezultatul e că "nu absorbim banii europeni". Ultimul mit. În sfârşit unul adevărat, mai ales că a absorbi nu înseamnă a scrie un proiect câştigător, ci a-l pune în practică respectând toate legile şi garantând obţinerea rezultatelor promise. Nimic altceva. Doar legile pe care ar trebui să le respectăm şi atunci când lucrăm cu banii româneşti, şi rezultatele de care ar trebui să fim răspunzători atunci când le promitem.

Procentul de 25%, cât am reuşit să atragem din 2007 până acum, spune ceva despre capacitatea de fond. Nu despre fonduri.

Livia Banu
Director BRECO