Cea de-a doua operaţie de prelevare de organe din Oradea din acest an s-a petrecut în noaptea de duminică spre luni. Potrivit dr. Carmen Pantiş, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, pacientul, un bihorean în vârstă de 69 de ani, suferise răni extrem de grave la cap, în urma unui accident petrecut săptămâna trecută, şi a fost declarat în moarte cerebrală. "S-a obţinut acordul familiei pentru a preleva ficatul şi rinichii, dar până la urmă s-a constatat că se pot preleva doar rinichii", a declarat dr. Pantiş.

La intervenţia desfăşurată la Spitalul Judeţean au participat medici din Oradea (anestezista Rodica Gilău, chirurgul Sorin Ianceu şi asistentele medicale Carmen Fărcaş şi Pop Lăcrimioara), Bucureşti şi Cluj, iar operaţia a durat 3 ore.

Pe de altă parte, Pantiş a lansat un apel la adresa bihorenilor să fie mai sensibili în ce priveşte donarea de organe. Dacă anul trecut Oradea a fost pe primul loc pe această latură, în 2011 fenomenul pare să nu se mai repete.

"În luna ianuarie, de pildă, au fost identificaţi 5 donatori, dar s-a obţinut acordul doar de la unul, iar în februarie am identificat 3 donatori şi tot abia de la unul s-a obţinut acordul. Este surprinzător. Ne-am obişnuit ca bihorenii să fie altruişti, dar în 2011 par mai reticenţi", a menţionat Pantiş.

Organele bihoreanului au fost transportate la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj şi transplantate în cursul zilei de luni. Acestea, precum şi organele prelevate de medici timişoreni de la o femeie de 60 de ani aflate în moarte cerebrală au uşurat vieţile a doi tineri, de 28 şi 32 de ani, care făceau dializă.

Potrivit presei clujene, ambii rinichi ai bihoreanului au fost transplantaţi tânărului de 28 de ani.

"Ca un fapt divers, donatorul de la Oradea avea aceeaşi grupă sanguină cu donatoarea de la Timişoara", a precizat Carmen Pantiş.