Mobilizarea la vot la alegerile din Ungaria este una istorică, rata de participare fiind de aproximativ 68% la ora 18:30. Unii analişti, citaţi de AFP, spun că o participare de peste 70% la alegeri ar putea însemna o mobilizare eficientă a opoziţiei şi un semn ca Fidesz - partidul premierului Viktor Orban - şi-ar putea pierde majoritatea parlamentară, după cum anunţă HotNews.ro.

Potrivit sursei citate, secţiile de votare s-au închis la ora 20.30, putând vota doar cei care stăteau la acea oră la coadă.

La ora 17, rata de participare la vot era deja "una istorică", de 63,2%.

La unele secţii, inclusiv în străinătate, ca de pildă la Bruxelles sau Budapesta, ungurii au stat la cozi pentru a putea vota (foto).

Cea mai mare mobilizare a fost la Budapesta, unde prezenţa la urne era, la ora 14:00, de 45,52%.

Hotnews notează că Fidesz are şanse să obţină cel mult o majoritate simplă, rezultat susţinut şi de poziţia fruntaşă pe care o deţine Fidesz în sondaje. Există însă şi posibilitatea ca opoziţia să devanseze Fidesz şi să-l facă să piardă majoritatea, creând o situaţie fără precedent de parlament suspendat.

Cel mai puternic partid de opoziţie este formaţiunea naţionalistă radicală Jobbik, care a avut o campanie axată pe lupta anticorupţie şi pe mărirea salariilor pentru ca sute de mii de unguri care au părăsit ţara să fie tentaţi să revină.

La alegeri erau aşteptaţi 7,9 milioane de cetăţeni, care să decidă numele celor 199 de membri ai Parlamentului unicameral de la Budapesta pe baza unui sistem de vot mixt. 106 de deputaţi vor fi aleşi prin vot uninominal în mod direct, iar ceilalţi vor fi desemnaţi pe baza votului pe liste.

Viktor Orban, în vârstă de 54 de ani, care şi-a început cariera ca activist liberal la sfârşitul anilor ’80, este liderul din Uniunea Europeană cu a doua cea mai lungă perioadă de guvernare, după Angela Merkel în Germania.

Formaţiunea sa politică, Fidesz, şi aliatul său social-democrat Partidul Popular Creştin Democrat (KDNP) au câştigat mai bine de două treimi din parlament la ultimele două alegeri, din 2010 şi 2014.