Orădenii şi bihorenii arată că sunt dispuşi să-i ajute pe vecinii ţării noastre, pe ucrainenii fugiţi din calea războiului şi ajunşi în nordul României. Asociaţii umanitare au început să colecteze tot felul de produse, inclusiv pentru copii. La fel fac şi mai mulţi orădenii adunaţi într-un grup de Facebook numit "Oradea alături de Ucraina". Pe deasupra, unii bihoreni anunţă că îşi pun casele la dispoziţie pentru a-i găzdui pe refugiaţi. 

Mii de refugiaţi

Purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Dan Cărbunaru, a anunţat sâmbătă la prânz că, de la declanşarea războiului, în România au ajuns şi rămas pe teritoriul ţării circa 14.000 de cetăţeni ucraineni. 

Ei au dreptul legal să rămână fie pe teritoriul României, fie pe teritoriul altei ţări europene timp de 90 de zile. Până acum, 54 au cerut azil în România. 

Alţii au şi plecat spre alte ţări europene, unde au familii sau prieteni. Potrivit lui Cărbunaru, în 24 de ore, de joi noaptea până vineri noaptea au ieşit din România 7.298 de ucraineni. 

Reportajele de la faţa locului arată că cei mai mulţi dintre refugiaţi sunt femei, copii şi bătrâni, dat fiind că în Ucraina s-a activat legea marţială, iar bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani trebuie să rămână în interiorul graniţelor pentru a apăra ţara. 

Oameni pentru oameni

Cum în zonele punctelor de frontieră Siret (Suceava) şi Sighetu Marmaţiei (Maramureş) este agitaţie, oamenii stau la cozi la intrarea în ţară, iar apoi unii dintre ei nu ştiu exact unde să o apuce, mai multe asociaţii umanitare şi-au trimis reprezentanţi la faţa locului cu tot felul de ajutoare. La fel, anumite firme au contribuit la mişcarea umanitară, donând spre exemplu camioane cu medicamente. De asemenea, şi oameni de bine s-au dus să doneze ce au putut: haine, apă, scutece. 

Guvernul României, prin DSU, organizează activitatea la faţa locului, iar autorităţile susţin că deocamdată sunt destule locuri de cazare pentru refugiaţi. 

Şi bihorenii ajută

Mai mulţi bihoreni s-au mobilizat să-i ajute pe refugiaţi. Asociaţia Caritas Eparhial Oradea a lansat o "colectă de urgenţă".

Se colectează:
- alimente de bază, neperisabile (conserve, ulei, făină, etc.);
- scutece pentru copii, de toate mărimile;
- pături şi perne;
- haine sortate pe 3 categorii: bărbaţi, femei şi copii.

Donaţiile se pot face în săptămâna 28 februarie – 4 martie (de luni până vineri), în intervalul orar 8.00 – 10.00 şi 15.00 – 17.00, în Oradea, str. Dr. Ioan Cantacuzino nr. 56, la Blocul D.A.R., parter.

Se pot face donaţii şi în numerar (la adresa menţionată sau la punctele de lucru ale Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea) sau în conturile asociaţiei:
CONT LEI: RO27 BTRL 0050 1205 7261 6902 - Banca Transilvania
CONT EURO: RO10 BTRL 0050 4205 7261 6902 - Banca Transilvania.
CUI: RO 17085486

La Crucea Roşie

De asemenea, Crucea Roşie Bihor adună donaţii pentru refugiaţi. Crucea Roşie Bihor colectează alimente uşor gătibile, supe instant, ceaiuri, apă sucuri, pastă de dinţi, perii de dinţi, absorbante şi altele pentru a le transmite filialelor direct implicate în preluarea refugiaţilor, iar atunci când situaţia din teren va permite să le trimită în zona de conflict. 

"Încurajăm orădenii şi firmele să ia legătura cu noi pentru orice fel de donaţii în alimente, saltele, lenjerie de pat, iar celor din judeţ să doneze în containerele din banca de alimente în hipermarket Carrefour", a declarat pentru BIHOREANUL Marius Păcală, director Crucea Roşie Bihor.

Date de contact pentru filiala Bihor: 0259 465 006, B-dul Dacia Nr. 23 Bl.7/A, Oradea. 

Îşi pun la dispoziţie casele

Şi orădenii s-au mobilizat să adune alimente neperisabile, obiecte de igienă şi alte ajutoare pe care să le ducă în zona vămilor din nord.

Spre exemplu, sâmbătă, la Restaurantul Majestic din Oradea s-au colectat cantităţi mari de alimente şi de produse necesare.

 

Organizatorii au deschis şi un grup pe Facebook, numit "Oradea alături de Ucraina", unde mai mulţi oameni de bine se oferă să ajute: cu mâncare, cu transport (căci mulţi intră pe jos în România) şi chiar cu cazare. 

Mai mulţi membri ai grupului din Oradea şi din alte părţi ale judeţului Bihor scriu că ofere una sau mai multe camere pentru refugiaţi, pentru mame, pentru copii, lăsându-şi totodată datele de contact. 

"Ofer posibilitatea de cazare gratuită pentru mame cu copii refugiati, 7/8 persoane din Ucraina. Casa complet utilata aflata in localitatea Marghita, judetul Bihor. Asadar, daca cunoasteti sau intalniti refugiati din Ucraina cu copii, directionati-i catre noi!", a scris bihoreanul Alex Chiş pe Facebook. 

 

Ofer posibilitatea de cazare gratuita pentru mame cu copii refugiati, 7/8 persoane din Ucraina. Casa complet utilata...

Posted by Alex Chis on Friday, February 25, 2022

Mai mult, membrii grupului au anunţat că un prim transport de refugiaţi spre Oradea a fost organizat. 

Pe de altă parte, mai mulţi bihoreni care locuiesc peste graniţă, mai precis în Biharkeresztes, au pornit la rândul lor o colectă de alimente şi alte produse, pe care vor să le ducă mai departe, într-un punct de colectare de la Zahony, pentru a ajunge ulterior la refugiaţii care ajung în Ungaria sau traversează Ungaria.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!