Cadrele didactice ale Universităţii din Oradea s-au mobilizat, miercuri, să meargă la vot la scrutinul pentru alegerea reprezentanţilor în Senatul universitar.

În primele două ore de la deschiderea cabinelor de vot, aproape 200 de universitari au pus ştampilele pe cei pe care îi susţin. "Până la ora 11.20, am avut 160 de votanţi", a declarat preşedintele Biroului Electoral Universitar, Ştefan Herchi.

Electorii au trebuit să stea la coadă câte 10-15 minute pentru a putea vota, căci cele şase cabine de vot s-au dovedit mult prea puţine pentru numărul mare de alegători veniţi deodată. Iritaţi că trebuie să stea la coadă, unii au făcut cale întoarsă de la Biblioteca Universităţii.

Întârzierile se datorează şi faptului că un alegător trebuie să pună nu mai puţin de 57 de ştampile cu "votat". Buletinul de vot are 14 pagini şi înşiră candidaţii fiecărei facultăţi, în total 111 persoane.

La fiecare facultate, un alegător trebuie să pună ştampilele pe tot atâţia alegători câte locuri revin facultăţii respective. De exemplu, dacă Facultatea de Drept are dreptul la doi reprezentanţi şi are trei candidaţi, ca votul să fie valid, alegătorul trebuie să pună ştampila pe doi dintre ei.

Urnele se vor închide la ora 17, dar BEU are posibilitatea să prelungească acest termen, dacă până atunci nu se va fi îndeplinit cvorumul. Pentru ca scrutinul să fie valid, la urne trebuie să se prezinte jumătate plus unu din cei 958 universitari cu drept de vot, adică 480 de persoane.

Simultan, are loc şi scrutinul pentru alegerea studenţilor reprezentanţi în Senat. Numărul tinerilor care vin la vot este, însă, mult mai mic, de ordinul zecilor, iar cel mai probabil vor organiza şi un al doilea tur, din lipsă de cvorum. De altfel, cvorumul la studenţi este aproape imposibil de realizat, întrucât ar trebui să meargă la urne peste 6.000 de persoane. 

UPDATE:

Potrivit biroului de presă al Universităţii, până la ora 15.30 s-au prezentat la vot 557 din cele 958 de cadre didactice universitare cu drept de vot şi doar 266 din cei 13.600 de studenţi orădeni. Asta înseamnă că pentru reprezentanţii profesorilor, cvorumul a fost îndeplinit, în timp ce studenţii se vor întoarce la urne luni, 1 februarie.

Citeşte pe această temă şi articolele:

Campanie pe ascuns: Înainte de alegerile pentru Senat, universitarii orădeni primesc o listă cu candidaţii pe care trebuie să-i voteze

Îşi aleg senatorii: Peste 900 de universitari orădeni, aşteptaţi la vot