Preşedintele PDL Bihor, Ionel Avrigeanu, a criticat, marţi, decizia de invalidare a mandatului lui Călin Mocan în funcţia de consilier judeţean, anunţând că acesta va ataca hotărârea în instanţa de contencios administrativ a Tribunalului Bihor.
După cum se ştie, sâmbăta trecută, mandatul lui Mocan a fost invalidat, în premieră de la înfiinţarea Consiliului Judeţean Bihor, pe motiv că, la momentul depunerii candidaturii, Mocan avea calitatea de funcţionar public. Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, întrucât funcţia publică de conducere de la Oradea îi interzicea să candideze, PDL-istul şi-a rezolvat o mutare conspirativă la Cluj, pe un post de execuţie, fix până în prima zi după alegeri, când visa să-şi reia fotoliul de şef rezervat acasă. Dar povestea s-a întors împotriva lui...
La reciclat
"Nu ştim cine a gândit această şmecherie politică sau administrativă, de a nu valida un consilier care din toate punctele de vedere îndeplinea condiţiile. Săptămâna aceasta, domnul Mocan va depune o contestaţie la Tribunal, iar instanţa va trebui să se pronunţe în maximum 15 zile printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă. Vom vedea cine a avut dreptate. Dacă cei de la CJ au avut dreptate, noi o să ne cerem scuze. Dacă noi o să avem dreptate, cineva din CJ, pe partea juridică, ar trebui mai mult decât să îşi ceară scuze şi să lase instituţia pe alte mâini sau să meargă la nişte cursuri îndelungate de reciclare", a declarat Avrigeanu, într-o conferinţă de presă.
Întrebat, concret, la cine se referă, liderul PDL a spus că "partea juridică, începând cu secretarul al judeţului (Carmen Soltănel - n.r.), şi cine a mai participat la aceste decizii" (n.r. - adică toţi consilierii care nu au votat validarea la constituirea CJ). La întrebările jurnaliştilor, Avrigeanu a dat de înţeles că Soltănel ar trebui să plece de la CJ, fiind completat de fostul prefect Gavrilă Ghilea, prezent la conferinţă, care a spus că vinovată e şi "o persoană care are o ambiţie personală", şi anume "preşedintele comisiei de validare", cu referire la PC-istul Traian Bogdan.
A aflat "live"
PDL-iştii susţin că propunerea de nevalidare a mandatului lui Mocan făcută de comisie şi însuşită de plenul Consiliului Judeţean ar fi pe lângă lege.
"Conform legii administraţiei publice locale, care prevede special cum se fac validările şi în ce condiţii nu se validează mandatul unui consilier, se verifică eligibilitatea, în cazul în care candidatul nu este eligibil şi în cazul în care s-a comis fraudă electorală dovedită prin lege. Dânşii, mari specialişti în drept, au confundat eligibilitatea cu incompatibilitatea. Este ca un proces în care te judeci pe evaziune fiscală şi el te judecă pe legea proxenetismului. Cam aşa s-a întâmplat: noi discutam de validarea unui consilier pe legea 215, a administraţiei publice locale, şi ei vorbeau pe legea 188, privind incompatibilitatea funcţionarului public. Nu erau la subiectul zilei", acuză Avrigeanu, cu referire la membrii celorlalte partide din CJ şi la juriştii instituţiei.
PDL-iştii consideră că situaţia lui Mocan trebuia lămurită după depunerea candidaturilor la Biroul Electoral Judeţean, unde candidatura acestuia putea fi contestată. "Nu s-a întâmplat acest lucru. Domnul Mocan a rămas pe lista de consilieri judeţeni şi a fost validat de BEJ cu un certificat doveditor al alegerii", a declarat Avrigeanu, ignorând faptul că mutarea lui Mocan la Cluj şi plecarea din funcţia de director nu erau cunoscute.
Pe de altă parte, liderii PDL s-au plâns că dosarul trimis de Prefectura Bihor către Consiliul Judeţean în vederea analizării legalităţii situaţiei lui Mocan datează din 11 iunie, dar acesta nu a ştiut despre existenţa solicitării, despre care a aflat doar la şedinţa inaugurală a CJ. "A fost o execuţie cu un uşor iz stalinist", a zis Avrigeanu, condamnând faptul că lui Mocan nu i s-au cerut informaţii înainte de a-i fi invalidat mandatul.
De altfel, prezent şi el la conferinţă, dar nu la masa "prezidiului" (unde au stat doar Avrigeanu şi Ghilea), Mocan (foto) a confirmat că a fost surprins extrem de neplăcut de lovitura primită la reuniunea CJ, cu atât mai mult cu cât îşi dăduse demisia din Garda de Mediu.
N-au probleme de moral
Întrebaţi de BIHOREANUL dacă este morală, totuşi, mişcarea lui Mocan de a se muta la Cluj pe un post de execuţie, atât Avrigeanu, cât şi Ghilea au spus că mutarea a fost "şi morală şi legală", "mai ales că dânsul şi-a dat demisia din corpul Gărzii de Mediu, deci a renunţat definitiv". "Legea îi dădea dreptul să rămână în continuare pe o funcţie de execuţie, dar şi consilier judeţean. Nu era nicio incompatibilitate", a zis Avrigeanu.
Întrebat, la rândul său, de BIHOREANUL dacă el consideră moral ce a făcut, Mocan a zis doar că da şi că decizia de mutare "a fost decizia Gărzii Naţionale", iar el doar a fost de acord. "E foarte moral. Oricum nu are legătură. Aspectele acestea o să le discutăm când o să fie cazul. E un capitol închis, eu nu mai sunt membru al Gărzii de Mediu. De vreme ce ANFP (Administraţia Naţională a Funcţionarilor Publici -n.r.) aprobă aşa ceva, da, este moral. O astfel de problemă trebuie judecată de ANFP, nu de către Prefectură, nu de către Consiliul Judeţean sau de o comisie", a ocolit Mocanu discuţia.