Pentru pasionaţii de istorie, luna mai poate fi foarte atractivă, şi în acest an fiind invitaţi să descopere ori să redescopere trecutul, cu ocazia Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor. 

Ediţia a XIX-a aduce la Oradea o expoziţie cu piese vestimentare de epocă, extrem de valoroase, inclusiv ţinute purtate de Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu şi Vasile Alecsandri. De asemenea, în premieră, orădenii vor putea descoperi obiecte valoroase de cult din patrimoniul episcopiilor din oraş.

Istoria veşmintelor

Complexul Muzeul Ţării Crişurilor (MŢC) organizează, între 13 şi 18 mai, o nouă ediţie a Zilelor Muzeului, a XIX-a. În fiecare an, evenimentul oferă nu doar expoziţii, ci - cum e cazul acestei ediţii - şi seri de muzică şi teatru. În prima zi, programul include lansarea mai multor cărţi scoase la editura MŢC, iar pe 14 mai va fi redeschis, după renovări, Muzeul Memorial Iosif Vulcan, situat pe strada cu acelaşi nume, evenimentul fiind legat de sărbătorirea a 150 de ani de la apariţia primei serii a Revistei Familia.

Cea mai plină zi va fi sâmbătă, 16 mai, când în jurul prânzului va fi vernisată la Palatul Baroc expoziţia "Haina îl face pe om. Şase secole de istorie vestimentară în România", itinerată de la Muzeul Naţional de Istorie a României. Expoziţia, o premieră la Oradea, propune o incursiune în lumea costumelor din secolele XV-XX: veşminte laice şi ecleziastice, uniforme, accesorii purtate de nobilime, diplomaţi, militari, dar şi de doamnele cochete.

Ţinute de soi 

Veşmintele ce vor fi prezentate publicului orădean au o valoare artistică şi istorică deosebită, întreaga expoziţie fiind asigurată pentru suma totală de 1,2 milioane euro, după cum spune directorul MŢC, Aurel Chiriac (foto). "La Oradea vor ajunge 70 de piese vestimentare, din care 30 sunt costume întregi, unele purtate chiar de mari personalităţi ale ţării", arată acesta.

Spre exemplu, expoziţia include tunica de maior de lăncieri care i-a aparţinut lui Alexandru Ioan Cuza, costumele de diplomaţi purtate de Vasile Alecsandri şi Mihail Kogălniceanu, un frac şi o uniformă de diplomat ce i-au aparţinut lui Nicolae Titulescu, precum şi roba şi toca de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oxford ale istoricului Nicolae Iorga.

Orădenii vor putea să admire exponatele în aceeaşi zi, de la ora 19 până la 1, la Noaptea Muzeelor, când la Palatul Baroc va mai fi prezentată o expoziţie de icoane, ouă încondeiate şi tehnică agricolă a Secţiei de Etnografie, în timp ce la Muzeul Memorial Aurel Lazăr va putea fi vizitată expoziţia "Secessionul din Oradea", iar Muzeul Iosif Vulcan va găzdui "Seara Revistei Familia".

În culisele catedralelor

Tot la Noaptea Muzeelor, universitarii Andrada şi Tudor Ciupeiu au pregătit un concert cu "Anotimpurile" lui Antonio Vivaldi, care va fi susţinut întâi parţial la cele două muzee memoriale, iar apoi integral, fie la Palatul Baroc, fie într-un lăcaş de cult din oraş. De altfel, în premieră naţională, la Zilele Muzeului, orădenii vor putea vizita şi mini-muzeele cultelor din Oradea, mai exact ale episcopiilor Ortodoxă, Romano-Catolică, Greco-Catolică şi Reformată.

Reprezentanţii acestora le vor prezenta curioşilor icoane, veşminte şi alte obiecte de patrimoniu religios. "Colaborarea s-a născut la ideea episcopului romano-catolic László Böcskei, care mi-a spus că ar dori să deschidă muzeul Catedralei pentru public", precizează Aurel Chiriac. Un alt aspect inedit al acestei ediţii a Nopţii Muzeelor este că, în jurul orei 1 noaptea, OTL va asigura transportul de la secţiile Muzeului cu un autobuz special.

Zilele Muzeului se vor încheia cu o gală ce va cuprinde spectacolul de teatru "Iubire", regizat de Ioan Ieremia după drama "Bogdan Dragoş" a lui Mihai Eminescu, reprezentaţia fiind programată pe 18 mai, la Sala Arcadia a Teatrului Regina Maria. Intrarea se va face pe baza unor invitaţii care se vor putea rezerva la agenţia instituţiei şi, fireşte, nu vor costa nimic. Că doar e sărbătoarea muzeelor...