Brocart, tafta, dantelă şi o mulţime de aplicaţii colorate, toate se îmbină în rochii şi costume cum rar se mai creează astăzi.

Pasionate de croitorie şi de costumele de epocă, Iuliana şi Alexandrina Chelu se pot mândri că au realizat în atelierul lor din Oradea piese vestimentare specifice perioadei renascentiste, bazându-se, în lipsă de alte informaţii, doar pe picturile acelei vremi. Neobişnuitele ţinute sunt folosite în spectacole de teatru, dar pot fi închiriate şi pentru ocazii deosebite.

Creaţie în familie

Familia Chelu este cunoscută concitadinilor datorită spectacolelor de muzică şi poezie organizate de asociaţia Rock Filarmonica Oradea, înfiinţată de Florian Chelu în urmă cu mai bine de 20 de ani. Mai puţini ştiu, însă, că o altă tradiţie de familie este croitoria. "Bunica a fost croitoreasă, mama la fel, şi am învăţat şi eu să cos cât de cât", spune Alexandrina Chelu.

De altfel, de câţiva ani, femeile familiei au deschis un magazin de steaguri care nu doar că are căutare, ci a şi reuşit să-şi pună creaţiile la loc de cinste. "La sfârşitul anului trecut, am realizat o stemă regală la dimensiune mare, complet brodată, pe care am înrămat-o şi am dăruit-o Regelui Mihai. Tabloul este expus acum la Castelul Săvârşin", se mândreşte Alexandrina.

Mai nou, mama şi fiica şi-au deschis şi un atelier de mercerie şi croitorie pe strada Avram Iancu, special prin faptul că oferă, de vânzare ori spre închiriere, rochii şi costume specifice perioadei renascentiste (secolele XIV-XVII), în special zonei Provenţa, lucrate cu migală şi cu mare atenţie la detalii. "În urmă cu mulţi ani, mama visa să facă un atelier de creaţie vestimentară pentru serbări şi carnavaluri. La vremea aceea n-a mers. Ne-am hotărât să ne întoarcem la vechiul vis", povesteşte Alexandrina.

Tablouri croite

14-tablou_bihoreanul.jpgPrimii paşi i-au făcut acum doi ani, când Fundaţia Rock Filarmonica, în colaborare cu Teatrul Regina Maria, a prezentat pe scena sălii Arcadia spectacolul de muzică şi poezie renascentistă "Luth, compagnon...", cu sonetele poetei franceze din secolul XVI Louise Labé. "Spectacolul ne-a motivat. Am decis să creăm chiar noi costumele necesare, atât cele pentru femei cât şi cele pentru bărbaţi", spune Alexandrina.

Procesul n-a fost nici pe departe uşor. "Detalii despre îmbrăcămintea acelei perioade nu se prea găsesc, aşa că am fost nevoite să căutăm şi să desluşim elementele specifice din picturile pe care le-am găsit pe internet". După ce designul a fost gata, munca propriu-zisă la ineditele costume a durat câteva luni. "Faţă de perioada medievală, costumele din renaştere sunt mult mai bogate, pline cu dantelă, accesorii, perle, gulere înalte, plase. Erau intenţionat încărcate, dar elegante", explică tânăra.

Simboluri regale

Rezultatele muncii au fost apreciate, iar ţinutele au făcut impresie pe scena teatrului orădean, aşa că Alexandrina şi Iuliana au decis să continue cu aceeaşi migală. "Folosim materiale grele, precum brocart şi tafta, dar şi catifea, satin şi dantelă. Pentru rochiile din acea epocă specifice sunt gulerele înalte, aplicaţiile cu perle şi umerii bufanţi. La bărbaţi, costumele aveau diferite croiuri, dar erau compuse din sacouri cu şnururi aplicate, pantalonaşi scurţi cu dantelă la margine şi colanţi", arată Alexandrina. De asemenea, pentru a păstra cât mai mult autenticitatea creaţiilor, s-au folosit şi simbolurile regale specifice Renaşterii, precum lancea şi romburile.

Fiind unice în zonă, creaţiile orădencelor au atras atenţia şi în judeţele învecinate, multe costume fiind închiriate pentru spectacole de teatru, dar şi pentru carnavaluri, de Halloween ori pentru baluri ale bobocilor. Pentru închiriere, doritorii plătesc circa 100 lei, iar cei care vor să aibă o astfel de creaţie acasă o pot cumpăra cu 300-400 euro.

Acum, că au pornit pe acest drum, orădencele plănuiesc să croiască şi altfel de costumaţii de epocă. "Vrem ca pe viitor să recreăm şi să expunem îmbrăcămintea specifică Familiei Regale a României de-a lungul timpului. Cred că ar ieşi ceva frumos", spune Alexandrina. Aşa că nu-i deloc exclus ca una dintre viitoarele creaţii să ajungă, asemenea stemei regale, să poarte semnătura familiei Chelu, la loc de cinste undeva într-o colecţie regală...