În Sănătate nu sunt bani destui pentru că, de fapt, se fură prea mult! La începutul lunii, o nouă anchetă a DNA Bucureşti a dezvăluit cum s-au dus 3 milioane euro din bugetul Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate pe servicii medicale inventate, în timp ce adevăraţii bolnavi nu doar că au fost privaţi de tratament, ci li s-a blocat până şi intrarea în instituţie, pentru a nu-l putea nici măcar revendica!

Interdicţia, pe cât de ilegală pe tot atât de inumană, a instituit-o taman un orădean: Lucian Bara, fiul fostului decan al Facultăţii de Mediu din Oradea, Vasile Bara. În ultimii doi ani, Bara junior a condus CAS Bucureşti, singura sa preocupare fiind fraudarea bugetului aşa încât făptaşii să nu fie prinşi.

BIHOREANUL vă prezintă detalii neştiute din cariera lui Bara, uns cadru didactic la Universitatea orădeană pe vremea când tatăl său era decan, iar el însuşi... student. Asta, e drept, pentru că a făcut simultan patru facultăţi: Medicina, Dreptul, Ştiinţele Economice şi, fireşte, Protecţia Mediului. Acum are toate şansele s-o facă şi pe-a cincea, cea de după gratii...

La furat

Pe 31 august, întreaga presă din România a avut un singur "breaking news". În plină campanie declanşată de politicieni împotriva DNA, procurorii anticorupţie au descins la CNAS şi la Casa Asigurărilor de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), percheziţionând birouri şi ridicând documente. O zi mai târziu, când au reţinut 14 persoane, anchetatorii au lămurit şi motivul: o reţea formată din şefi şi funcţionari ai celor două instituţii, din reprezentanţi ai unor firme de servicii medicale şi din avocaţi perfectase o reţetă pentru fraudarea fondurilor destinate sănătăţii.

Marian Burcea, preşedintele CNASÎn plasa DNA au picat personaje grele: preşedintele CNAS, Marian Burcea (foto), şeful CASMB Ovidiu Munteanu, predecesorul acestuia, Lucian Bara, şi un intermediar, Sergiu Ciobanu, fost consilier şi fin al ex-directorului SRI George Maior. Cu toţii, spun procurorii, au participat la o schemă de fraudare iniţiată de trei funcţionare din CASMB -Gabriela Mocanu, Mina Petrescu şi Jeana Sardare - care instruiau reprezentanţii firmelor specializate în îngrijiri medicale la domiciliu cum să manipuleze Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) şi, astfel, să valideze acte medicale fictive. Din ianuarie 2016 până în august 2017, datorită acestui mecanism au depus dosare false la CASMB 25 de firme care au încasat nejustificat 13,2 milioane lei, adică aproape 3 milioane euro.

Lup la stână

Un rol important în fraudă l-a jucat orădeanul Lucian Bara (38 ani), fiul fostului decan al Facultăţii de Mediu Vasile Bara, el însuşi cadru didactic la această facultate. Între octombrie 2015 - iulie 2017, Bara jr a fost preşedintele CASMB, asigurându-se că banii instituţiei îndestulează firmele ce făceau decontări în numele unor pacienţi fictivi.

Potrivit DNA, ştiind că dosarele de decontare sunt măsluite, Lucian Bara n-a permis nicio verificare a acestora, asigurându-se ca avocaţii care le depuneau în numele firmelor să aibă prioritate la ghişee, fără a fi deranjaţi de bolnavii autentici, care se înghesuiau să-şi revendice dreptul la tratament. "Inculpatul Bara Lucian Vasile a respins cererile asiguraţilor care au venit la sediul instituţiei aduşi de ambulanţe, deşi a văzut că erau în stare gravă şi cunoştea că avocaţii au depus dosare în numele unor pacienţi fictivi", arată procurorii în referatul cu care au cerut judecătorilor arestarea celor 14 persoane.

"Curva", boss-ul şi bolnavii

Elocvent pentru felul în care Bara jr., absolvent de Medicină, şi-a bătut joc de jurământul lui Hipocrat este o discuţie purtată cu Ovidiu Munteanu, şeful Direcţiei Relaţii Contractuale în CASMB. Fără pic de compasiune, orădeanul era indignat că bolnavii erau lăsaţi să intre în instituţie de o asistentă.

"Ce dracu’ a scos curva aia iar din ambulanţă, de acolo? Păi, da, dar nu trebuia să intre înăuntru, frate!", se revolta dr. Bara, subalternul încercând să-l calmeze: "Tontu’ ăla de la poartă i-a lăsat şi m-am trezit cu ei la recepţie, ce vrei... Lasă că sunt jos acuma, le ia buletinele şi pleacă. Agentul de la uşă are interzis să mai primească tărgi".

Acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat, de abuz în serviciu şi de obţinerea pentru sine ori pentru altul a unui folos necuvenit, Bara jr. a fost arestat preventiv, pe 30 de zile, de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti, la fel ca alţi 12 tovarăşi de fraudă, în timp ce unul a fost pus în arest la domiciliu. Toţi au contestat măsurile, aşa că ultimul cuvânt îl vor avea, pe 13 septembrie, judecătorii Înaltei Curţi.

Goana după diplome

Cine este, însă, Lucian Bara şi cum a ajuns el şef la CAS Bucureşti? Un "sorbonel" tipic, ahtiat după diplome. Potrivit CV-ului depus la Facultatea de Mediu din Oradea, unde e şef de lucrări la departamentul Ingineria Produselor Alimentare, Bara jr. a absolvit nu mai puţin de patru facultăţi, şi încă deodată!

Între 1997-2003 a fost student la Medicină în Oradea, între 2000-2005 a făcut şi Protecţia Mediului, unde tatăl său era decan, iar între 2000-2004 Dreptul şi Economicele la obscura "sorbonică" privată Banatul din Timişoara. Aşadar, trei ani (între 2000 şi 2003) a studiat  concomitent la patru facultăţi! Cum s-a descurcat în sesiuni, când doar la o singură facultate avea aproape zece examene, rămâne un mister explicabil doar de profesorii care l-au trecut. Nu pe ochi frumoşi, probabil...

Leonardo da Vinci de... Peţa

În 2004, când încă era student la Mediu, Bara jr. a ajuns cadru didactic la aceeaşi facultate de Mediu, dar - premieră absolută, chiar şi pentru "sorbonei" - şi la Medicina pe care o absolvise cu doar un an înainte!

Iar lăcomia lui pentru colecţionarea titlurilor universitare şi ştiinţifice nu s-a oprit nici pe departe aici. Tot în 2003, deci pe când încă era student la Mediu, Drept şi Ştiinţe Economice, a început două masterate, în Medicină şi în Protecţia Mediului, ambele tot la Oradea, dar şi un doctorat în... Medicină Veterinară, la Cluj, finalizat şi acesta, în 2006.  Una peste alta, în patru ani, Bara jr. a colecţionat nu mai puţin de şapte diplome şi trei funcţii, căci în 2003 devenise şi membru în Consiliul de Administraţie al Regiei Autonome de Pieţe, Agrement şi Salubrizare Oradea!

Interesant e că însuşi colecţionarul a fost conştient că "realizările" sale n-au nicio acoperire reală, de vreme ce în varianta de CV depusă la CAS Bucureşti şi-a trecut la studii doar pe cele în Medicină şi în Ştiinţe Economice.

Pe moşia lui tata

Dacă credeţi că i-a fost de ajuns să adune doar titluri, vă înşelaţi! În 2005, BIHOREANUL dezvăluia că, absolut "la negru", fără niciun contract şi fără a plăti vreo chirie, a primit de la tatăl său un spaţiu în incinta Facultăţii de Mediu, unde tânărul devenit între timp asistent universitar a deschis un bar pentru studenţi, transformat ulterior în centru de xerocopiere, tot fără contract şi fără cheltuieli.

Feciorul a renunţat la business abia după ce ziarul a dat în vileg ilegalitatea. Bineînţeles, însă, nici Bara jr., nici Bara sr. nu au fost deranjaţi de şefii Universităţii nici măcar cu o întrebare...

Drumul spre glorie

Deşi burduşit cu diplome, Bara jr. n-a profesat niciodată nici ca medic, nici ca jurist, nici ca economist. Pentru o scurtă perioadă, în 2010, a lucrat la firma italiană Macio, care a început construirea podului peste Criş în Dragoş Vodă, dar n-a fost în stare să-l isprăvească, iar în rest s-a învârtit de joburi plătite din bani publici.

În 2013, în guvernarea USL, "sorbonelul" a fost propulsat, se pare că pe filiera Partidului Conservator, pe o funcţie de consilier al lui Valentin Şoneriu, la acea vreme secretar de stat liberal în Ministerul Agriculturii. Automat, după cum avea să dezvăluie presa centrală, a primit şi o locuinţă de serviciu de la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, deşi casele din grija RAAPPS puteau fi închiriate doar miniştrilor şi secretarilor de stat.

De la Agricultură Bara jr. a plecat în 2014, pentru câteva luni, ca expert în proiecte POSDRU la o firmă din Bucureşti, iar în toamna aceluiaşi an a fost pus director adjunct al Direcţiei Generale Monitorizare, Control şi... Antifraudă din cadrul CNAS, pentru ca în ianuarie 2015 să devină director plin şi, după câteva luni, preşedinte la CAS Bucureşti.

Ioan Chereji, decan Facultatea de MediuConcomitent, şi-a păstrat, fireşte, şi postul de la Facultatea de Mediu din Oradea. "Este în continuare cadru didactic al facultăţii noastre, dar s-a autosuspendat când a plecat la Bucureşti. Cursurile lui sunt ţinute de alţi colegi", spune actualul decan Ioan Chereji (foto).

De nota 3

Cum a ajuns Bara jr. la casa cu bani a Sănătăţii? Foştii colegi cred că l-au ajutat pilele tatălui său, dar şi actualul ministru Florian Bodog, un alt carierist notoriu şi colecţionar de titluri. Cert este că, pe propriile picioare, n-ar fi urcat atât de sus şi atât de rapid.

De altfel, cât de habarnist este a ieşit la lumină anul trecut, în guvernarea tehnocrată, când a trebuit să dea concurs pentru funcţia de preşedinte pe care deja o avea la CAS Bucureşti şi a luat doar nota 3! Cu toate acestea, Lucian Bara a "rezistat" pe post până în vara acestui an, când acesta a revenit fostului subaltern Ovidiu Munteanu, de la Direcţia Relaţii Contractuale, chiar cel cu care discuta despre enervanţii bolnavi reali.

Uluitoarea carieră a lui Bara jr. pare să fie compromisă, însă, brusc, de descoperirile procurorilor DNA, care aproape sigur îl vor trimite în judecată, cu şanse mari de a obţine condamnarea sa. Aşa că vremea "sorbonelului" pare a fi apus, dacă nu cumva, până la judecată, legile în baza căruia a fost inculpat nu vor fi desfiinţate de politicienii din categoria celor care l-au protejat pentru a-şi împărţi, tovărăşeşte, câştigurile din fraudă...


AŞA TATĂ, AŞA FIU!
Vasile Bara, în aşteptarea sentinţei

Vasile Bara, fost decan al Facultății de Mediu OradeaÎn cazul lui Lucian Bara vechea zicală conform căreia ce naşte din pisică şoareci mănâncă se adevereşte pe deplin, tatăl său, Vasile Bara (foto), fiind trimis în judecată de procurorii Parchetului Bihor, tot pentru corupţie. Fostul decan de la Mediu, al cărui proces se derulează la Tribunalul Bihor, este acuzat că între anii 2007-2011 a încasat mii de euro de la trei studenţi chiulangii, cărora le-a "rezolvat" promovarea examenelor şi lucrările de licenţă.

Protejat al defunctului rector Teodor Maghiar, Bara senior a mai fost acuzat de-a lungul anilor de multe alte ilegalităţi, precum hărţuirea sexuală a unor angajate, plagierea unor lucrări ştiinţifice, transformarea bazei didactice de la Sântimbreu în teren de braconaj şi a celei din Sânmartin în parcare pentru TIR-urile lui Doru Maghiar, ba chiar şi că i-a obligat pe muncitorii de la facultate să lucreze la vila pe care, în 2005, a ridicat-o pentru fiul său Lucian, pe strada Arţarilor. Toate aceste fapte, relatate de BIHOREANUL, au rămas însă necercetate, ceea ce probabil i-a încurajat şi odrasla să-i calce pe urme.