O comună din Bihor dovedeşte că a învăţat lecţia responsabilităţii faţă de mediu. După ce a încasat mai multe amenzi pentru gestionarea ineficientă a deşeurilor, Primăria Batăr a întors foaia: alături de AVE Bihor, operator de salubritate pentru 250.000 de locuitori ai judeţului, a curăţat toate zonele năpădite de gunoaie, iar apoi a demarat o amplă campanie de conştientizare.

Localnicii au învăţat cum să colecteze deşeurile pentru ca banii comunei să fie folosiţi în folosul lor, nu pentru plata amenzilor. În doar câteva luni de zile, comuna Batăr a devenit, din exemplu negativ, un model de urmat!

Controlul şi amenda

În luna martie a acestui an, comuna Batăr a primit de la Garda de Mediu o amendă dură, de 100.000 lei, după ce n-a reuşit să rezolve problema gunoaielor aruncate în natură. În urma unui apel la numărul 112, comisarii de mediu au aflat că o groapă de gunoaie formată clandestin, pe care Primăria trebuia s-o cureţe, a fost de fapt incendiată, faptă interzisă de lege.

Dispoziţia de ecologizare se dăduse cu o lună în urmă, când comisarii găsiseră în Batăr trei depozite ilegale de deşeuri, pe terenuri care însumau 25.000 metri pătraţi. O parte dintre mizerii erau îngropate în pământ, inclusiv în albia Crişului Negru, iar Garda de Mediu a amendat Primăria tot cu 100.000 lei. De altfel, aceeaşi primărie mai fusese sancţionată şi în vara anului 2020, cu 30.000 lei, tot din cauza îngropării de gunoaie.

Din "oaia neagră" a comunităţilor bihorene, în ultimele luni comuna s-a transformat într-un model de urmat pentru celelalte unităţi administrativ-teritoriale din judeţ. Primăria a încheiat un contract pentru curăţarea zonelor afectate de mizerii şi a deşeurilor îngropate ilegal, toate acestea fiind transportate la centrul de management integrat al deşeurilor din Oradea (foto).

Parteneri pentru curăţenie

Mai mult, în Batăr a început şi o amplă campanie de conştientizare prin care se doreşte ca localnicii să înveţe şi să respecte regulile colectării separate a deşeurilor.

În parteneriat cu AVE Bihor, compania de salubritate responsabilă cu colectarea deşeurilor, toate şcolile din comună au fost dotate cu pubele distincte pentru fiecare fracţie: hârtie şi carton, plastic şi metal, biodeşeuri, respectiv deşeuri reziduale.

Colectarea deşeurilor a fost explicată pe înţelesul celor mici şi mari de către un reprezentant al AVE Bihor, de primar şi de directorul unităţilor de învăţământ, care le-au vorbit elevilor şi profesorilor despre cum se separă deşeurile, rostul acestui efort cetăţenesc şi avantajele lui. În plus, în curţile şcolilor au fost amplasate compostoare, astfel încât deşeurile organice (coji de fructe, legume, resturi de alimente, frunze, plante, etc.) să fie transformate în îngrăşământ (compost).

În această campanie de conştientizare, copiii şi adulţii din Batăr au mai aflat că sumele de bani, deloc mici, cheltuite din bugetul local pentru plata amenzilor şi pentru curăţarea depozitelor clandestine puteau fi investite pentru amenajarea unor locuri de joacă, modernizarea drumurilor, dotarea şcolilor cu echipamente sau alte proiecte utile pentru cetăţeni. Dacă nu aruncau gunoaiele în natură, localnicii aveau un sat mai curat şi mai dotat...

Selectiv e mai ieftin!

Indiferent unde locuiesc, bihorenii trebuie să afle şi să înţeleagă că, dacă tratează cu responsabilitate şi seriozitate problema colectării separate a deşeurilor, vor simţi şi avantajele.

O familie sau o unitate de învăţământ poate face economii serioase dacă aplică în mod corect selectarea acestora, pentru că va beneficia de avantajele principiului "plăteşti cât arunci". Cu cât sortează mai bine deşeurile de ambalaje reciclabile (separând hârtia şi cartonul, plasticul şi metalul, sticlele) şi pe cele care pot fi transformate în compost (resturi organice), cu atât vor avea mai puţine deşeuri reziduale, fracţia cea mai costisitoare.

Fără îndoială, educaţia ecologică este importantă, dar roadele ei se vor vedea doar dacă elevii de azi, cetăţenii de mâine, vor fi convinşi de necesitatea ocrotirii naturii. Atunci, o vor trata cu respectul cuvenit. AVE Bihor este un partener al tuturor unităţilor administrative pe care le deserveşte şi vrea să contribuie la îmbunătăţirea educaţiei ecologice. În prezent, pentru viitor...