Începute în primăvara acestui an, în luna martie, lucrările pentru modernizarea Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai din Oradea a ajuns la un stadiu de execuție de aproximativ 55%. La finalul acestora, în primăvara anului viitor, instituția de cultură va fi una dintre cele mai moderne și prietenoase cu cititorii, care vor putea împrumuta cărți la orice oră din zi și din noapte.
Se consolidează
Lucrările care sunt executate în această perioadă vizează structura de rezistență a clădirii și amenajările interioare ale bibliotecii, a informat vineri Consiliul Județean Bihor. Potrivit administrației județene, se pregătește turnarea betonului pentru planșeul de deasupra etajului 1 după care va urma ridicarea stâlpilor și a centurii etajului 2, montarea structurii metalice a acoperișului, cu izolație și luminatoare, iar apoi montarea ferestrelor și a unui perete cortină ce va închide clădirea.
În interior se lucrează la finisaje și instalații electrice, iar în sălile principale, precum auditoriumul și sala de consiliu, se montează gresia, faianța și sistemele de încălzire și ventilație. În paralel, la intrarea principală și în zonele de acces se pregătesc ultimele detalii estetice și funcționale, iar la parter se reorganizează accesul, se va amenaja o cafenea și o terasă exterioră.
Amfiteatru, stații de autoîmprumut, auditorium...
Holul bibliotecii este transformat într-un atrium cu pereți din sticlă, parterul urmând să fie transformat într-un amfiteatru deschis, și tot aici va exista și un auditorium și o ludotecă pentru copii.
Tot la parter, chiar la intrare, pentru ca abonații să poată împrumuta cărți rapid și ușor, vor fi amplasate stații de autoîmprumut, după modelul spațiilor de tip easy-box de unde se ridică colete, aceste stații urmând să funcționeze non-stop, pentru ca împrumutarea cărților să se facă la orice oră.
La etajul I, cititorii vor avea acces la un auditorium, săli de lectură și spații pentru training de competențe digitale, iar etajul II va include o sală de conferințe, o mediatecă și un studio de înregistrări.
Lucrările sunt executate de Construcții Bihor, contractul fiind în valoare de 10,379 milioane lei (cu TVA inclusă), termenul pentru finalizarea proiectului fiind de 12 luni. Finanțarea este asigurată din fonduri europene prin PNRR.
Plus digitalizare
O altă componentă a investiției este digitalizarea bibliotecii, care printre altele presupune instalarea a 20 de stații de lucru pentru desfășurarea unor cursuri de formare în domeniul digital și achiziționarea unor echipamente performante pentru scanarea cărților.
Vor fi puse la dispoziția publicului și cărți de tip e-book și audio book, săli pentru înregistrări audio, pentru vizionarea și ascultarea unor materiale, precum și alte facilități moderne pentru cititori.
Renovarea și echiparea sediului central al Bibliotecii Județene se desfășoară în cadrul unui proiect mai larg, care include și modernizarea a 29 de biblioteci din județ, din localitățile Oșorhei, Sânmartin, Sântandrei, Nojorid, Aștileu, Borș, Bratca, Budureasa, Căpâlna, Chișlaz, Curtuișeni, Diosig, Drăgești, Finiș, Mădăras, Pocola, Răbăgani, Roșia, Tăuteu, Tinca, Tulca, Aleșd, Beiuș, Marghita, Nucet, Salonta, Ștei, Săcueni și Valea lui Mihai.