În data de 3 februarie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 4/2021 prin care a fost modificat Codul administrativ în sensul în care funcţiile de prefect sunt definite ca funcţii de demnitate publică (politice), prefecţii nemaifiind înalţi funcţionari publici.

În expunerea de motive a ordonanţei se justifică faptul că această măsură este în acord cu rolul constituţional al prefectului, de reprezentant al Guvernului pe plan local, reprezentare în a cărei asigurare un rol esenţial îl are sprijinul acordat la nivel politic, aducând astfel un plus de claritate şi eficienţă cadrului instituţional care operează la nivel local şi luând în considerare necesitatea revenirii la normalitate, în limitele prevăzute de Constituţia României, republicată.

Conform modificărilor legislative, funcţiile de prefect şi de subprefect sunt funcţii de demnitate publică. Poate fi numită în funcţia de prefect, respectiv de subprefect, persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: a) este cetăţean român şi are domiciliul în ţară; b) se bucură de exerciţiul drepturilor electorale; c) are capacitate deplină de exerciţiu; d) nu a suferit condamnări penale, cu excepţia situaţiei în care a intervenit reabilitarea; e) are studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă; f) a absolvit programe de formare specializată în vederea numirii într-o funcţie de prefect sau subprefect, organizate de Institutul Naţional de Administraţie, în condiţiile legii.

Cu toate acestea, legea prevede că poate fi numită în funcţia de prefect, respectiv de subprefect, o persoană care nu a absolvit programele de formare specializată, cu condiţia ca în termen de maximum 1 an de la data emiterii actului de numire în funcţie să absolve un astfel de program.

Pentru respectarea legalităţii, ordinele prefectului vor fi contrasemnate de către secretarul general al instituţiei prefectului, o funcţie nou înfiinţată. În cazul în care funcţia publică de secretar general al instituţiei prefectului nu este ocupată prin niciuna dintre modalităţile prevăzute de lege, contrasemnarea ordinelor prefectului se realizează de către conducătorul compartimentului juridic din instituţia prefectului.

Noile prevederi legale se aplică în 30 de zile de la publicare, respectiv din 5 martie 2021.