În data de 28 ianuarie a.c. a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa Guvernului nr. 1/2022 prin care s-au modificat numeroase prevederi ale Codului rutier. Practic, asistăm la cea mai mare modificare a legislaţiei rutiere din ultimii ani.

Este important de precizat faptul că toate reglementările cu privire la sancţiuni vor intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea ordonanţei, respectiv la data de 27 februarie 2022.

O primă categorie de modificări ale legislaţiei rutiere vizează o creştere majoră a sancţiunilor rutiere.

Astfel, din 27 februarie, neacordarea de prioritate pietonilor aflaţi pe trecere, depăşirile nelegale şi necedarea de prioritate vor atrage suspendarea permisului de conducere pentru 60 de zile, în loc de 30 de zile, cum era înainte de modificări. Dacă depăşirea nelegală sau necedarea de prioritate au avut drept consecinţă un accident soldat numai cu pagube materiale, suspendarea va fi de 90 de zile, în loc de 60 de zile.

60 de zile vor avea permisul suspendat şi cei care conduc agresiv şi provoacă un accident soldat numai cu pagube materiale, sancţiune care nu exista înainte de Ordonanţa Guvernului nr. 1/2022.

Pentru anumite contravenţii, suspendarea permisului va avea durata de 120 de zile, adică cu 30 de zile mai mult decât maximumul suspendării prevăzut în vechea legislaţie. Vor "sta" 120 de zile cei care depăşesc viteza cu mai mult de 70 km/h, cei care nu opresc la calea ferată şi cei care merg pe contrasens sau întorc pe autostradă.

Pe de altă parte, s-au dublat sancţiunile pentru cei care au dosar penal şi beneficiază de clemenţă din partea organelor penale, procuror sau instanţă de judecată.

Astfel, vor avea suspendat permisul 180 de zile, în loc de 90 de zile, cei care săvârşesc o infracţiune rutieră dar primesc una dintre soluţiile: renunţare la urmărire penală, renunţare la aplicarea pedepsei sau amânarea executării pedepsei.

Tot 180 de zile va "sta" persoana care comite un accident cu victime, dacă se dispun aceleaşi soluţii în penal, iar legea prevede suspendarea permisului pentru regula de circulaţie încălcată.

Este important de cunoscut şi faptul că promovarea unui test de cunoaştere a regulilor rutiere nu va mai reduce substanţial sancţiunea, ca până acum. Mai precis, şeful Poliţiei Rutiere va putea reduce sancţiunile aplicate doar cu o treime.

Trebuie precizat, însă, că toate aceste dispoziţii se vor aplica doar în cazul faptelor comise după 27 februarie, cele săvârşite până atunci rămânând supuse legii vechi.