Aşa cum am arătat, la data de 2 aprilie 2013 Ministerul Afacerilor Interne a supus dezbaterii publice un proiect de lege privind modificarea şi completarea Codului rutier, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002. Dacă acest act normativ va fi adoptat, vor exista schimbări importante în modul de contestare a sancţiunilor rutiere.

Astfel, dacă în ce priveşte sancţiunea suspendării dreptului de a conduce sau a punctelor de penalizare, la fel ca până acum, formularea plângerii va conduce la suspendarea executării acestor sancţiuni până la finalizarea procesului, în ceea ce priveşte amenda, aceasta va trebui achitată chiar dacă petentul va contesta procesul verbal.

Mai concret, dacă printr-un proces-verbal se aplică o amendă şi suspendarea dreptului de a conduce, conducătorul auto va trebui să achite amenda în termen de maxim 90 de zile de la data comunicării procesului-verbal, chiar dacă formulează plângere, în timp ce suspendarea dreptului de a conduce nu se va executa decât dacă plângerea va fi respinsă definitiv.
Totuşi, proiectul de lege prevede că petentul va putea solicita suspendarea plăţii amenzii în cazuri excepţionale (dacă face dovada că nu are venituri) şi dacă depune o cauţiune în cuantum de 10% din valoarea amenzii.

Trebuie precizat aici şi faptul că, potrivit unor modificări legislative recente, în cazul oricăror plângeri formulate după 15 februarie 2013, respingerea acestora va antrena suportarea cheltuielilor de judecată către stat (similar procesului penal) de către persoana care a făcut plângerea. În cazul în care plângerea se admite, amenda achitată va fi restituită persoanei care a achitat-o.

Dacă plângerea este respinsă, hotărârea va fi comunicată poliţiei rutiere care, în termen de 30 de zile de la această comunicare, va înştiinţa persoana în cauză să predea permisul în termen de 15 zile de la data comunicării acestei înştiinţări.

În ipoteza în care persoana în cauză nu predă permisul, perioada de suspendare se va prelungi cu încă 30 de zile iar din ziua următoare expirării termenului de predare a permisului, dacă va fi depistat în trafic, i se va întocmi dosar penal pentru infracţiunea de conducere pe drumurile publice cu permisul suspendat.