Într-o conferinţă de presă susţinută joi, preşedintele interimar al PDL Bihor, Gavrilă Ghilea, a anunţat că, în şedinţa de plen de marţi, proiectul său de modificare a legii petrolului, aşa încât în staţiuni să fie interzise exploatările petroliere de orice fel, urmărind să interzică, astfel, în special exploatarea gazelor de şist, a fost respins.

"Proiectul a fost dezbătut marţi, după ce a fost introdus de 4 ori pe ordinea de zi şi tot de atâtea ori retras. Potrivit raportului de respingere întocmit de comisia economică, au fost doar 39 voturi pentru, 69 împotrivă, au fost şi 7 abţineri, iar 3 senatori nu au votat. Deci am putea considera că a fost 49 de voturi la 69. Este, oricum, cel mai mare scor înregistrat de un parlamentar din opoziţie", a spus Ghilea.

PDL-istul a precizat că cei care au votat împotrivă au fost PSD-iştii, care "au votat în bloc", "din păcate chiar şi Florian Bodog, deşi dumnealui este medic şi ştie ce ar însemna gazele de şist în Felix şi cum ar afecta şi Oradea, dar şi Petru Filip".

"M-am bucurat că, spre cinstea lui, între cei care s-au pronunţat de la microfonul Senatului în favoarea proiectului este Valeriu Boeriu, împreună cu care reprezint bihorenii în Colegiul 3. Şi Cristi Bodea a susţinut proiectul în plen, dar când a votat, a votat altfel. Argumentele lui Cristi a fost că nu era bine formulată partea cu "interzicerea operaţiunilor de exploatare". A venit Toni Greblă să spună că nu e corect formulat proiectul de lege, dar e o poveste. E, de fapt, un obicei vechi care se foloseşte când vrei să repingi proiecte", a spus Ghilea.

Liderul PDL a mai spus că a apreciat "solidaritatea" PPDD-iştilor, conservatorilor şi UDMR-iştilor, care au susţinut iniţiativa. Totodată a arătat că nu va renunţa. Ghilea şi-a exprimat speranţa că în Camera Deputaţilor, care este cameră decizională, proiectul va trece, chiar dacă tot el a spus că sunt puţine şanse, de vreme ce parlamentarii puterii sunt chitiţi pe exploatări. "Nu ascund că mi-e frică de gazele de şist", a spus el.

Întrebat, pe de altă parte, cum va vota în ce priveşte exploatarea de la Roşia Montană, PDL-istul a spus că din punctul său de vedere, proiectul nu poate fi susţinut. "Proiectul care a fost pornit şi negociat cu firma canadiană este total modificat de premierul Victor Ponta, deci în aceste condiţii nu poate fi votat. De altfel, noul contract nu a fost desecretizat, nu ştim concret despre ce e vorba", a zis el.