Aşa cum am arătat şi săptămâna trecută, una dintre noutăţile cele mai importante pe care le aduce Noul cod civil este posibilitatea soţilor de a alege un alt regim matrimonial decât actualul regim al comunităţii de bunuri a soţilor, respectiv regimul separaţiei de bunuri sau regimul comunităţii convenţionale. Această problemă interesează majoritatea cetăţenilor deoarece şi cei care s-au căsătorit sau se vor căsători înainte de intrarea în vigoare a Noului Cod civil vor putea, după data intrării în vigoare a acestuia, să încheie o convenţie matrimonială prin care să aleagă un alt regim matrimonial decât comunitatea de bunuri.

Este de remarcat faptul că regimul matrimonial ales în cazul căsătoriilor încheiate după intrarea în vigoare a Codului civil precum şi regimul comunităţii de bunuri aplicabil tuturor căsătoriilor încheiate înainte de intrarea în vigoare a Codului, poate fi modificat de către soţi, respectiv soţii pot alege un alt regim matrimonial cu respectarea dispoziţiilor legale.

În concret, art 369 al Noului Cod civil care reglementează regimul modificării convenţionale, prevede că după cel puţin un an de la încheierea căsătoriei, soţii pot, ori de câte ori doresc, să înlocuiască regimul matrimonial existent cu un alt regim matrimonial ori să îl modifice, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege pentru încheierea convenţiilor matrimoniale. În acelaşi timp art. 37 din Legea de punere în aplicare a codului civil care reglementează situaţiile tranzitorii arată că dispoziţiile art. 369 din Codul civil privind modificarea convenţională a regimului matrimonial sunt aplicabile şi căsătoriilor în fiinţă la data intrării în vigoare a Codului civil.

Pentru a se realiza o protecţie reală a fiecărui soţ, noua reglementare prevede şi posibilitatea instanţei de a modifica regimul matrimonial în anumite situaţii excepţionale. Astfel, dacă regimul matrimonial al soţilor este cel al comunităţii legale sau convenţionale, instanţa, la cererea unuia dintre soţi, poate pronunţa separaţia de bunuri, atunci când celălalt soţ încheie acte care pun în pericol interesele patrimoniale ale familiei. Separaţia de bunuri pronunţată de către instanţă face ca regimul matrimonial anterior să înceteze, iar soţilor să li se aplice regimul separaţiei de bunuri.