Legea nr. 138/2014 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative conexe, aduce modificări însemnate procedurii de executare silită, modificări care vor fi aplicabile numai în cazul executărilor silite demarate după data de 19  octombrie 2014, dată de la care avem aplicabile, simultan, trei sisteme procesuale.

Se reintroduce obligativitatea învestirii cu formulă executorie, existentă sub regimul vechiului cod de procedură civilă. Totuşi, spre deosebire de acea reglementare, acum învestirea cu formulă executorie nu este necesară în cazul hotărârilor judecătoreşti, ci numai în cazul celorlalte titluri executorii - contracte, file cec, bilete la ordin, etc. Cererea de învestire cu formulă executorie se soluţionează de judecătoria în circumscripţia căreia se află domiciliul sau sediul creditorului ori al debitorului, după caz, în cameră de consiliu, fără citarea părţilor.

Pentru a se urgenta procedura de executare silită, încuviinţarea executării silite va fi dată de executorul judecătoresc şi nu de instanţa de judecată cum se întâmpla în reglementarea anterioară. Astfel, conform noii legislaţii, cererea de executare silită se soluţionează în maximum 3 zile de la înregistrarea ei. Executorul judecătoresc se pronunţă asupra încuviinţării executării silite, prin încheiere, fără citarea părţilor.

Conform legii de modificare, instanţa de executare este judecătoria în a cărei circumscripţie se află, la data sesizării organului de executare, domiciliul sau, după caz, sediul debitorului, fiind înlăturat astfel vidul legislativ ce exista ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale prin care a fost declarat neconstituţional textul legal care stabilea instanţa de executare în funcţie de locul biroului executorului judecătoresc.

Nu în ultimul rând, în cazul în care debitorul este insolvabil, creditorul nu mai trebuie să suporte onorariul executorului judecătoresc, ci doar celelalte cheltuieli pricinuite de executarea silită.