Deoarece prin Ordonanţa Guvernului nr. 21/2014, publicată în august 2014, au fost operate anumite modificări ale codului rutier, prin Hotărârea de Guvern nr. 11/2015 au fost corelate prevederile regulamentului de aplicare a codului rutier cu prevederile nou introduse în cod.
Având în vedere faptul că, începând cu 28 septembrie 2014, le este interzis şoferilor să transporte copii în vârstă de până la 3 ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă (scaune speciale pentru copii), noua legislaţie prevede expres condiţiile de transport.
Astfel, s-a introdus o prevedere potrivit căreia copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.
Se exceptează de la obligaţia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranţă pe timpul transportului copilul pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav, în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea acestor sisteme de siguranţă.
Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat şi adecvat pentru caracteristicile fizice ale celor mici. Acesta se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucţiunile de montare furnizate de către producător. În cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.
Copiii în vârstă de până la 3 ani pot fi transportaţi sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul, în autovehicule destinate transportului public de persoane, precum şi în taxi, dacă în acesta din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.
Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 135 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.
Citiţi pe această temă şi articolul "Alarmă falsă: Codul rutier NU creşte amenzile"