În 23 septembrie, în calitate de cameră decizională, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă. Prima secţiune a legii care, în acest moment se află la preşedinte pentru promulgare, prevede modificări importante ale Codului de procedură penală.

Astfel, în primul rând, conform acestei legi, cererile de strămutare nu vor mai fi judecate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ci de către curţile de apel. Doar cererea de strămutare de la curte de apel va fi soluţionată de Instanţa Supremă. Astfel, în urma modificării, art. 55 din Codul de procedură penală va prevedea că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie strămută judecarea unei cauze de la curtea de apel competentă la o altă curte de apel, iar curtea de apel strămută judecarea unei cauze de la un tribunal sau, după caz, de la o judecătorie din circumscripţia sa la o altă instanţă de acelaşi grad din circumscripţia sa. Articolul 60 modificat va prevdea că, în cazul în care găseşte cererea întemeiată, Înalta Curte de Casaţie şi

Justiţie dispune strămutarea judecării cauzei la o curte de apel învecinată curţii de la care se solicită strămutarea, iar curtea de apel dispune strămutarea judecării cauzei la una dintre instanţele din circumscripţia sa de acelaşi grad cu instanţa de la care se solicită strămutarea.

Legea aduce modificări importante cu privire la motivele de recurs în procesul penal, unele dintre acestea fiind modificate iar altele chiar abrogate, prevăzându-se însă cu caracter tranzitoriu că dispoziţiile privind cazurile de casare prevăzute în Codul de procedură penală, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, în forma anterioară intrării în vigoare a prezentei legi, rămân aplicabile cauzelor penale aflate în curs de judecată în recurs, inclusiv celor aflate în termenul de declarare a recursului.

Pentru a degreva Înalta Curte se introduce un nou articol care prevede că la Instanţa Supremă completul de judecată examinează admisibilitatea recursului în camera de consiliu, fără citarea părţilor. În cazul în care constată că cererea de recurs este formulată împotriva unei hotărâri care nu este supusă niciunei căi de atac, dispune, prin încheiere, respingerea cererii ca inadmisibilă.