În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 760 din data de 12 noiembrie 2012, a fost publicată Legea nr. 203/2012 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Noua lege va intra în vigoare la data de 19 ianuarie 2013.

Actul normativ introduce în categoria autovehiculelor şi mopedul, astfel că pentru conducerea acestuia este nevoie de permis de conducere. Mopedul este definit ca un vehicul, cu două sau trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 25 km/h, dar nu depăşeşte 45 km/h, şi care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depăşeşte 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depăşeşte 350 kg, neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculului electric.

Permisul de conducere al mopedului poate fi obţinut numai de persoane cu vârsta minimă de 16 ani împliniţi. Dacă până acum nu era necesară o examinare medicală pentru reînnoirea permisului, noua lege prevede că eliberarea unui nou permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se va realiza la expirarea valabilităţii documentului numai după efectuarea examinării medicale.

Se menţine perioada de 10 ani pentru valabilitatea unui permis de conducere. Referitor la circulaţia bicicletelor, conform noilor prevederi legale, dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulaţiei bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă. Nerespectarea normelor privind circulaţia bicicletelor este inclusă în categoria contravenţiilor care vor fi sancţionate cu amenzi din clasa a III-a de sancţiuni (de la 6 la 8 puncte).

În fine, conform art. 23 modificat din Codul rutier, examenul pentru obţinerea permisului de conducere constă în susţinerea unei probe teoretice de verificare a cunoştinţelor şi a unei probe practice de verificare a aptitudinilor şi comportamentului, corespunzător categoriei de permis solicitat. Proba practică pentru categoria AM constă numai în verificarea aptitudinilor în poligoane special amenajate. Condiţiile de obţinere a permisului de conducere se stabilesc prin regulament.