În Monitorul Oficial nr. 85 din 4 februarie 2016 a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea Codului de procedură civilă şi a unor acte normative conexe. În aceeaşi zi, în Monitorul Oficial nr. 84 a fost publicată Decizia nr. 895/2015 a Curţii Constituţionale prin care au fost declarate neconstituţionale dispoziţiile art. 666 din Codul de procedură civilă.

Este unul dintre puţinele cazuri în care, ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale, nu se creează un vid legislativ, ci legiuitorul pune în acord imediat legislaţia cu decizia Curţii, arătându-se în expunerea de motive a ordonanţei de urgenţă că se impune promovarea, de urgenţă, a unor soluţii legislative privind competenţa şi procedura de încuviinţare a executării silite, în scopul instituirii controlului judecătoresc preventiv asupra declanşării executării silite propriu-zise, asigurându-se astfel garanţiile de imparţialitate şi independenţă specifice numai instanţelor judecătoreşti,

Se prevede expres în art. VI al ordonanţei că, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, cererile de încuviinţare a executării silite se soluţionează de către instanţele judecătoreşti şi cu procedura prevăzută de Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, astfel cum a fost modificată prin prezenta ordonanţă de urgenţă.

Mai precis, începând cu 4 februarie 2016 se revine la procedura iniţial prevăzută în Noul cod de procedură civilă anterior Legii nr. 138/2014 în sensul în care declanşarea oricărei executări silite va fi făcută numai după încuviinţarea acesteia de către judecător.

Având în vedere acest control judecătoresc al tuturor executărilor silite, se renunţă la necesitatea învestirii cu formulă executorie a titlurilor executorii, altele decât hotărârile judecătoreşti.

Conform noii reglementării, cererea de încuviinţare a executării silite se soluţionează în termen de maximum 7 zile de la înregistrarea acesteia la instanţă, prin încheiere dată în camera de consiliu, fără citarea părţilor. Încheierea prin care instanţa admite cererea de încuviinţare a executării silite nu este supusă niciunei căi de atac, însă poate fi cenzurată în cadrul contestaţiei la executare silită. Încheierea prin care se respinge cererea de încuviinţare a executării silite poate fi atacată numai cu apel exclusiv de creditor, în termen de 15 zile de la comunicare.