La finele anului trecut, Camera Deputaților, în calitatea de cameră decizională, a adoptat o propunere legislativă de modificare a legislației privind acordarea ajutorului public judiciar pentru cetățenii care nu își permit să susțină financiar un proces. Legea este trimisă din 24 decembrie Președintelui României pentru promulgare, urmând să intre în vigoare în viitorul apropiat.

Dacă în forma veche a legislației (în vigoare din 2008), ajutorul public se putea acorda doar cetățenilor care aveau un venit pe membru de familie sub 300 lei (pentru ajutor integral) sau 600 lei (pentru ajutor parțial), noua lege actualizează aceste valori, stabilindu-le ca valori procentuale din salariul minim pe economie.

Astfel, după intrarea în vigoare a modificărilor, va avea acces integral la ajutor public judiciar orice persoană care are sub 25% din salariul minim brut pe țară pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii. Concret, această sumă este în prezent de 750 lei, în condițiile unui salariu minim brut pe țară de 3.000 lei.

De asemenea, cei cu venituri sub 50% din salariul minim brut pe țară pe membru de familie (1.500 lei în ianuarie 2023) vor putea beneficia de 50% din ajutorul public judiciar. În orice situație, însă, ajutorul public judiciar nu va putea depăși valoarea a 10 salarii minime într-un an.

Prin familie se înţelege soţul/soţia, copiii sau alţi descendenţi în linie dreaptă în vârstă de până la 18 ani aflaţi în întreţinerea solicitantului, precum şi copiii sau alţi descendenţi în linie dreaptă în vârstă de peste 18 ani, dar nu mai mult de 26 ani, dacă se află în continuarea studiilor şi în întreţinerea solicitantului.

Potrivit legislației, ajutorul public se acordă, în principal, pentru plata taxelor judiciare, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită, și constă în scutiri sau reduceri ale acestor taxe.

De asemenea, ajutorul public judiciar se poate acorda pentru plata experților, executorilor judecătorești sau avocaților, însă aceste forme de ajutor public judiciar sunt mai rar întâlnite în practică.

Ajutorul public judiciar se acordă în cauze civile, comerciale, administrative, de muncă şi asigurări sociale, precum şi în alte cauze, cu excepţia celor penale, unde nu se plătesc taxe de timbru și există instituția avocatului din oficiu, care are o reglementare particulară.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!