Prin Ordinul nr. 97/2015 al ministrului Administraţiei şi Internelor a fost modificată procedura de obţinere a permisului de conducere reglementată de Ordinul nr. 268/2010 al ministrului Administraţiei şi Internelor, cele mai importante modificări intrând în vigoare la data de 5 octombrie 2015. Celelalte modificări vor intra în vigoare la 31 decembrie 2015.

În urma modificării articolului 12 al Ordinului 268/2010 se prevede mult mai clar ce se întâmplă în situaţia în care, după promovarea probei teoretice, nu se promovează proba practică a examenului pentru permisul auto.

Astfel, candidaţii declaraţi "respinşi" la proba practică pot fi programaţi pentru susţinerea unei noi probe după o perioadă de cel puţin 15 zile fără a mai fi nevoie de o nouă susţinere a probei teoretice.

Conform modificărilor aduse legislaţiei, "calificativul «admis» la proba teoretică permite susţinerea probei practice în perioada de valabilitate a cursului de pregătire teoretică şi practică".

Totuşi, prezentarea la noua probă este condiţionată de achitarea taxei de examinare şi prezentarea dovezii care atestă efectuarea a cel puţin 6 ore suplimentare de pregătire practică într-o şcoală de conducători auto autorizată.

Candidaţii care nu s-au prezentat la proba practică pot solicita programarea pentru o nouă probă oricând, dar nu mai târziu de un an de la absolvirea cursului de pregătire teoretică şi practică.

În ceea ce priveşte candidaţii respinşi la proba teoretică, aceştia o pot susţine din nou numai după o perioadă de cel puţin 15 zile şi după achitarea unei noi taxe de examinare.

În cazul depăşirii termenului de un an de la data absolvirii cursului de pregătire teoretică şi practică, examinarea pentru obţinerea permisului de conducere este condiţionată de efectuarea unui nou curs de pregătire.

Persoanele al căror permis de conducere a fost anulat în urma unei hotărâri penale definitive de condamnare pentru o infracţiune la regimul rutier pot să susţină un nou examen fără a fi necesară parcurgerea unui nou curs de teorie şi practică rutieră.

În situaţia în care aceştia obţin calificativul "admis" la proba teoretică, au la dispoziţie un an pentru a promova şi proba practică.