Legea nr. 75/2016 pentru modificarea unor prevederi din Codul de procedură penală a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 334 din 29 aprilie 2016 şi a intrat în vigoare în data de 2 mai 2016. Această lege nu face altceva decât să pună în acord Codul de procedură penală cu unele dintre deciziile Curţii Constituţionale prin care fuseseră declarate neconstituţionale prevederi ale acestui cod.

În ceea ce priveşte camera preliminară, noua lege vine să clarifice multe dintre aspectele care nu mai erau reglementate expres ca urmare a efectului deciziilor de neconstituţionalitate. În concret, inculpatul sau celelalte părţi din proces cărora li se va comunica rechizitoriul, vor trebui să invoce în termen de 20 de zile neregularităţile urmăririi penale. De asemenea, dacă judecătorul apreciază că au existat neregularităţi ce pot fi invocate din oficiu, va trebui să facă acest lucru în acelaşi termen.

Dacă nu se ridică nici de către părţi şi nici din oficiu cereri sau excepţii în termen, judecătorul de cameră preliminară constată în camera de consiliu şi fără citarea părţilor, legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi dispune începerea judecăţii.

Dacă, în schimb, se invocă excepţii, judecătorul de cameră preliminară stabileşte termenul pentru soluţionarea acestora, cu citarea părţilor şi a persoanei vătămate şi cu participarea procurorului.

La acel termen, judecătorul de cameră preliminară soluţionează cererile şi excepţiile formulate ori excepţiile ridicate din oficiu, în camera de consiliu, pe baza lucrărilor şi a materialului din dosarul de urmărire penală şi a oricăror înscrisuri noi prezentate, ascultând concluziile părţilor şi ale persoanei vătămate, dacă sunt prezente, precum şi pe cele ale procurorului.

Împotriva soluţiei pronunţate de judecătorul de cameră preliminară se poate formula contestaţie în teremen de 3 zile de la comunicarea încheierii judecătorului. În soluţionarea contestaţiei nu pot fi invocate sau ridicate din oficiu alte cereri sau excepţii decât cele invocate sau ridicate din oficiu în faţa judecătorului de cameră preliminară în procedura desfăşurată în faţa instanţei sesizate cu rechizitoriu, cu excepţia cazurilor de nulitate absolută.