Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 75/2016 pentru modificarea unor prevederi din Codul de procedură penală a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 334 din 29 aprilie 2016 şi a intrat în vigoare în data de 2 mai 2016, fiind puse în acord prevederile Codului de procedură penală cu unele dintre deciziile Curţii Constituţionale prin care fuseseră declarate neconstituţionale prevederi ale acestui cod.

În ceea ce priveşte controlul judiciar acesta este reglementat mai detaliat în urma deciziei Curţii Constituţionale prin care s-a stabilit că acesta nu poate fi instituit pe termen nederminat.

Astfel, conform noii legislaţii, în cursul urmăririi penale, măsura controlului judiciar se poate dispune de către procuror sau de către judecătorul de drepturi şi libertăţi pe o durată de cel mult 60 de zile. În această fază a procesului penal, controlul judiciar poate fi prelungit de către procuror, prin ordonanţă, dacă se menţin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi care să justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputând să depăşească 60 de zile. Ordonanţa procurorului prin care s-a prelungit măsura controlului judiciar i se comunică în aceeaşi zi inculpatului.

Împotriva ordonanţei procurorului prin care s-a prelungit măsura controlului judiciar, inculpatul poate face plângere la judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în fond. În cursul urmăririi penale, durata măsurii controlului judiciar nu poate să depăşească un an, dacă pedeapsa prevăzută de lege este amenda sau închisoarea de cel mult 5 ani, respectiv 2 ani, dacă pedeapsa prevăzută de lege este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea mai mare de 5 ani.

În cursul judecăţii în primă instanţă, durata totală a controlului judiciar nu poate depăşi un termen rezonabil şi, în toate cazurile, nu poate depăşi 5 ani de la momentul trimiterii în judecată.

La expirarea acestui termen, instanţa de judecată poate dispune luarea unei alte măsuri preventive.