Casa Judeţeană de Pensii Bihor atenţionează că prin intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 116/2017 au fost modificate semnificativ câteva prevederi din Legea 263/2010 privind sistemul de pensii publice.

Concret, de la 1 ianuarie 2018, nu se mai încheie contracte individuale de asigurare pentru accidente de munca şi boli profesionale, iar angajatorul nu mai are obligaţia de a comunica asigurătorului, printr-o declaraţie pe propria răspundere, domeniul de activitate conform clasificării activităţilor din economia naţională (CAEN), numărul de angajaţi, fondul de salarii, precum şi orice alte informaţii solicitate în acest scop.

În ce priveşte îndemnizaţia pentru incapacitatea temporară de muncă, aceasta se calculează şi se plăteşte de către angajator şi se recuperează de la casa teritorială de pensii, pe baza actelor justificative, din sumele prevăzute în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru asigurarea la accidente de muncă şi boli profesionale.

Recuperarea indemnizaţiilor se poate realiza în termen de 90 de zile de la data confirmării caracterului de muncă al accidentului sau bolii. Pentru situaţiile în care persoana asigurată desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, îndemnizaţia pentru incapacitatea temporară de muncă în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale se achită o singură dată.

OUG 116/2017 aduce modificări şi în acordarea biletelor de tratament subvenţionate prin casele judeţene de pensii. Astfel, în vederea reabilitării medicale şi recuperării capacităţii de muncă, victimele acestor accidente şi ale îmbolnăvirilor profesionale beneficiază de programe individuale de recuperare stabilite de medicul de expertiză medicală în funcţie de natura şi de diagnosticul bolii, iar pentru persoanele cărora nu  li se mai recomandă programe individuale de recuperare biletele de tratament se acorda în baza unei recomandări medicale emise de medicul curant.