Finalul anului trecut a adus o nouă modificare a codului penal printr-o lege publicată în Monitorul Oficial în 29 decembrie seara, numai bine să intre în vigoare fix în 1 ianuarie 2024.

În realitate, însă, această modificare vizează o lege adoptată în iulie 2023 care ar fi trebuit să se aplice de la 1 ianuarie 2024. Ca totul să fie şi mai ridicol, unul dintre iniţiatorii legii exultă fericit pe toate site-urile cu profil juridic spunând că legea din 29 decembrie 2023 este o corectură necesară a legii din iulie, ca efect al criticilor specialiştilor în domeniu.

Situaţia prezentată reflectă, din păcate, nivelul în care a ajuns dreptul şi societatea în ţara noastră. Astfel, tipic româneşte, se face o lege "pe gustul publicului" care este finalizată în iulie 2023, urmând a intra în vigoare în ianuarie 2024. Efectele cele mai importante ale legii (actul sexual între un major şi un minor urmând a fi considerat viol) sunt publicate pe toate canalele media. 

Între timp, însă, aleşii neamului sunt atenţionaţi de specialişti că legea nouă mai mult încurcă decât ajută, astfel că se procedează la depunerea unui nou proiect de lege, de modificare a legii iniţiale. Proiectul este finalizat pe ultima sută de metri, iar legea modificatoare este publicată în Monitorul Oficial fix în ultima zi a anului.

Cele de mai sus se repetă periodic în sistemul nostru legislativ. Proiectele de lege sunt făcute fără studii de impact sau o minimă consultare a specialiştilor în domeniu, iar efectele dezastruoase sunt constatate doar în urma aplicării legii "tembele", când se intervine cu cârpeli făcute tot pe genunchi.

În situaţia noastră este chiar de lăudat faptul că această corectură a fost făcută înainte de intrarea în vigoare a legii, probabil în funcţie de consecinţele pe care o lege penală mai favorabilă le putea produce faţă de cei judecaţi acum sau deja condamnaţi pentru infracţiuni sexuale.

Săptămâna viitoare voi prezenta cele mai importante noutăţi aduse de această lege.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!