La sfârşitul lunii septembrie Ministerul justiţiei a anunţat măsurile legislative ce urmează a fi adoptate în vederea implementării Codului de procedură civilă.

Astfel, în primul rând, se propune, ca măsură legislativă aplicabilă tranzitoriu, amânarea, până la data de 1 ianuarie 2016, în considerarea lipsei unei infrastructuri adecvate, a intrării în vigoare a dispoziţiilor noului Cod de procedură civilă privitoare la cercetarea procesului şi, după caz, dezbaterea fondului în camera de consiliu (potrivit reglementărilor exprese din cadrul noului Cod de procedură civilă - în principal dispoziţiile art. 244).

Ca atare, în procesele pornite începând cu data de 1 februarie 2013 şi până la data de 1 ianuarie 2016, cercetarea procesului şi, după caz, dezbaterea fondului urmează a se desfăşura în şedinţă publică.

În al doilea rând se preconizează intervenţii legislative care să stabilească, cu caracter tranzitoriu, obligativitatea desfăşurării procedurii scrise în căile de atac de către instanţa de control judiciar.

Aceasta întrucât se estimează o creştere a încărcăturii asupra judecătorilor, respectiv a grefierilor datorită faptului că în Noul Cod de procedură civilă instanţele trebuie să gestioneze şi cauzele în care a fost declarat apel sau recurs împotriva hotărârilor proprii.

De asemenea, se propune ca, în perioada 1 februarie 2013 - 31 decembrie 2015, hotărârile pronunţate asupra cererilor evaluabile în bani în valoare de până la 1.000.000 lei inclusiv să nu fie susceptibile de a fi atacate cu recurs, iar de la data de 1 ianuarie 2016 să se revină la pragul valoric de 500.000 lei inclusiv, consacrat de noul cod.

Se mai susţine stabilirea expresă a competenţei de soluţionare în primă instanţă a conflictelor individuale de muncă de către tribunale. Această măsură este de natură a evita interpretarea potrivit căreia competenţa materială pentru litigiile de muncă ar fi determinată potrivit criteriului valoric prevăzut ca şi criteriu general pentru cauzele civile.