Dacă nu mă înşel, era perioada în care preşedintele Iohannis se contra cu PSD pe marginea numirii unui premier, când Moise Guran a făcut o ediţie a emisiunii "România în direct" pornind de la întrebarea "Care ar fi cea mai potrivită persoană pentru a fi desemnată premier?". Ascultătorii au pomenit multe nume, inclusiv din zona non-politică, printre care, deloc surprinzător, şi al lui... Moise Guran. Ca de obicei, în situaţii critice, oamenii au nevoie de un om, un singur om, care să îi salveze.

E posibil ca atunci să-i fi apărut jurnalistului gândul de mărire. Când faci o astfel de emisiune în propria bulă, cu fanii tăi, nominalizarea-ţi nu e o surpriză. Undeva, în străfundurile minţii publicului, stă pitită credinţa că un profesionist într-un domeniu poate fi la fel de bun şi în altul. Aceasta e vecină de palier cu o prejudecată oarecum contrară - cine s-a afirmat într-o zonă profesională nu prea mai are dreptul să încerce şi în alta. Cel mai la îndemână exemplu e Gyuri Pascu, perceput drept umorist, "ăla micu’ de la Divertis", şi neluat prea tare în serios ca muzician.

Schimbarea domeniului de activitate vine la pachet obligatoriu cu o rebranduire a persoanei în cauză, proces deloc simplu. Iar atunci când jurnaliştii intră în politică, totul devine şi mai complicat, fiindcă, în ciuda tuturor acuzelor, presa este în continuare considerată o breaslă antagonistă puterii politice. Pentru unii, o astfel de schimbare e sinonimă cu trădarea, pentru alţii e un pas firesc în căţărarea profesională spre sfere mai înalte.

Ca muncitor în media, Moise a fost un mânuitor de cuvinte, un fabricant de fraze, un producător de conţinut şi un emiţător de discursuri în spaţiul public, ceea ce îl face foarte similar demagogilor din politică. Partea bună este că vine din mediul privat, din zona economiei reale, unde, dacă stai acasă, nu faci nimic, iar banii nu pică singuri din cer.

Probabil că, pe lângă cunoştinţele sale în diverse domenii, îndelung expuse în emisiunile de la radio şi TV, notorietatea a fost cea pentru care Moise Guran a fost invitat în lumea mare a politichiei. Această însuşire este esenţială într-un an electoral, iar partidele au nevoie de ea ca de aer. Transferul este şi o lovitură de imagine, la fel cum Real l-a transferat pe David Beckham nu neapărat pentru goluri, ci ştiind că va bate recordurile de vânzare la tricouri cu numele lui.

Aşa cum observa un amic pe Facebook, 66% dintre realizatorii emisiunii "România în direct" de la Europa FM au intrat în politică. Încă nu ştim dacă România a câştigat un politician prin Moise Guran, dar ştiu sigur că presa a pierdut un jurnalist credibil care făcea rating. Dacă îşi va transfera cifrele de audienţă în sfera politică, Moise Guran şi partidul adoptiv vor avea doar de câştigat. În caz contrar, o întoarcere la origini s-ar putea să nu fie posibilă. Uneori, drumurile de întoarcere sunt mai grele decât drumurile dus.