Un molid înalt de 40 de metri şi cu o circumferinţă de 410 cm a fost găsit de rangerii asociaţiei Aqua Crisius pe Valea Iadei, arie protejată pe care o au în custodie.

Copacul secular a fost depistat de rangeri în timp ce amenajau o nouă potecă turistică, la circa doi kilometri distanţă de Coada Lacului. "L-am şi introdus în baza de date "Arbori remarcabili ai României", unde în momentul de faţă este cel mai mare molid", a explicat joi, într-o conferință de presă, Andrei Togor, manager de proiecte în cadrul Aqua Crisius.

Molidul uriaş se află în zona de protecţie silvică, astfel că nu este în pericol să fie doborât. Drept urmare, custozii l-au cuprins şi pe o nouă hartă turistică a zonei, pe care au realizat-o acum, şi au montat şi un panou care promovează molidul. Rangerii asociaţiei spun că urmează să mai introducă în aceeaşi bază de date şi alţi arbori uriaşi depistaţi în Bihor, din speciile plop şi salcie.

Proiect încheiat

Pe de altă parte, asociaţia a anunţat, joi, că a finalizat proiectul "Arii protejate în inimile noastre", finanţat de MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat, proiect prin care, de altfel, a realizat şi promovarea molidului secular.

În cadrul acestui proiect, Aqua Crisius a ţinut lecţii pentru 478 de elevi din 10 comunităţi de pe teritoriul sitului Valea Iadei, învăţându-i de ce ariile protejate sunt importante, a organizat o nouă ediţie a Zilei Liliacului Carpatin, în cadrul căreia peste 120 de elevi s-au întrecut în diferite concursuri, chiar la Coada Lacului, a amplasat nouă panouri de informare în situl Valea iadei şi la Tinca, a realizat un monument dedicat biologului Anna Marossy, a actualizat harta sitului şi a amenajat două trasee tematice noi în zonă.

De asemenea, Aqua Crisius a organizat o nouă ediţie a taberei Junior Ranger, la care au participat peste 20 de copii, iar filmul "De ce Junior Ranger", realizat anul trecut, are de acum subtitrări în engleză şi maghiară, astfel încât un număr cât mai mare de copii să afle cum este în tabăra anuală.