Curtea catedralei episcopale romano-catolice din Oradea a găzduit, sâmbătă seara, o ceremonie religioasă emoţionantă, pentru aprinderea primei lumânări (din patru) de Advent, cum se obişnuieşte în lumea catolică înainte de sosirea Crăciunului. Anul acesta, prima lumânare a fost aprinsă de un reprezentant al cadrelor medicale, dr. Béres Zsolt, de la SMURD. 

Prima lumânare

Anul acesta, Episcopia Romano-Catolică de Oradea a decis să dedice săptămânile de Advent (perioada care precede Naşterea Domnului, sărbătorită de catolici prin aprinderea în patru săptămâni diferite a câte unei lumânări, prinse într-o coroniţă de brad) persoanelor care se află în "prima linie a slujirii" într-un an marcat de pandemia de Covid-19.

Astfel, pe rând, se vor face rugăciuni, atât în serile de sâmbătă (la Catedrala Episcopală), cât şi la slujbele de duminică (în toate bisericile Episcopiei de Oradea) pentru acestea. Sâmbătă seara, slujba pentru aprinderea primei lumânări de Advent – ţinută în limba română şi în limba maghiară - a fost dedicată personalului medical: medici, asistente, infirmiere, cadre de la Serviciul de Ambulanţă şi SMURD. 

De altfel, la eveniment au fost invitaţi 8 medici şi asistente de la mai multe unităţi din Bihor, inclusiv de la Ambulanţă şi SMURD. Prima lumânare de Advent - prinsă într-o coroană imensă din crengi de brad - a fost aprinsă de dr. Béres Zsolt, de la SMURD, care a urcat pe o scară pentru a ajunge la ea. În acest timp, celelalte cadre medicale, între care dr. Ligia Burtă, coordonatoarea Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea, au înconjurat coroana de Advent, ţinând în mâini candele aprinse. 

"Să duceţi mesajul colegilor dvs"

Momentul a fost urmărit de circa 80 de credincioşi adunaţi în faţa catedralei romano-catolice, în ciuda frigului şi a ploii mărunte şi reci. Aceştia au purtat măşti de protecţie.

După slujirea unei slujbe religioase specifice, episcopul romano-catolic Böcskei László, alături de episcopul greco-catolic Virgil Bercea, vindecat de Covid-19, s-au rugat alături de credincioşi pentru cadrele medicale, menţionându-le inclusiv pe cele care s-au îmbolnăvit de virus. "Iisuse Cristoase, medic divin, dă sănătatea corpului şi liniştea sufletească medicilor şi asistenţilor care s-au infectat în spitale slujind cu hărnicie pentru binele bolnavilor", s-a rostit la slujbă. 

La finalul acesteia, episcopul Böcskei a mulţumit încă o dată cadrelor medicale prezente. "Vă rugăm dacă se poate să duceţi mai departe mesajul nostru colegilor dvs., spunându-le că le suntem alături în rugăciune. Ne rugăm şi cerem ajutorul Bunului Dumnezeu pentru dvs. şi familiile voastre", a spus episcopul romano-catolic de Oradea. Apoi, preasfinţitul Böcskei şi preasfinţitul Bercea au trecut pe la fiecare dintre cele 8 cadre medicale, mulţumindu-le personal pentru activitatea lor. 

"Este o iniţiativă de lăudat. Trăim o perioadă pe care nu am mai trăit-o. Dacă treci pe lângă spital, nu ştii ce se întâmplă înăuntru, pe stradă pare că totul e în ordine", a precizat pentru BIHOREANUL dr. Béres Zsolt. 

"Köszönjük! Vă mulţumim!"

Celelalte trei lumânări de pe coroana de Advent din curtea complexului baroc din Oradea vor fi aprinse în următoarele trei seri de sâmbătă de dinaintea Crăciunului. Credincioşii romano-catolici se vor ruga pe rând pentru profesori şi părinţi, pentru cei care asigură ordinea publică şi serviciile de necesitate, dar şi pentru vârstnicii şi copiii din cămine şi îngrijitorii lor. 

La intrarea în complexul baroc, Episcopia Romano-Catolică a amplasat, de altfel, un banner cu figurine care reprezintă lucrătorii esenţiali din perioada pandemiei, cu mesajul "Köszönjük! Vă mulţumim!".