Cu doar câteva zile înainte de finalul perioadei de tranziţie, în Ajunul Crăciunului, Regatul Unit a reuşit să ajungă la un acord istoric pentru viitoarea relaţie comercială cu Uniunea Europeană, scrie hotnews.ro.

După zece luni de negocieri epuizante, UE şi Marea Britanie au încheiat acordul care le va permite să evite in extremis un "no deal" devastator pentru economiile lor, relatează AFP.

Johnson: "Vom fi un stat de coastă independent"

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a confirmat pe Twitter: "Acordul a fost încheiat". Alături de mesaj, Johnson a postat o fotografie cu el cu braţele întinse şi cu degetele mari în sus.

Ulterior, premierul a declarat că acordul va permite exportatorilor să facă şi mai multe afaceri "cu prietenii noştri europeni".

Pescuitul a reprezentat unul dintre capitolele importante de negociere. Potrivit ultimei propuneri, Marea Britanie este dispusă să permită bărcilor din UE să păstreze două treimi din captura de peşte.

"Pentru prima dată din 1973 vom fi un stat de coastă independent, cu control deplin al apelor noastre", a subliniat premierul, precizând că pescarii vor fi sprijiniţi cu 100 de milioane de lire pentru a-şi moderniza flotele.

Ursula von der Leyen: "Un acord corect, echilibrat"

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că acordul este "corect, echilibrat".

"A fost un drum lung şi întortocheat. Dar avem un acord bun. Este un acord corect, echilibrat, şi este lucrul bun şi responsabil de făcut pentru ambele părţi", a spus Ursula von der Leyen în cadrul unei conferinţe de presă. "Negocierile au fost foarte dificile. Au fost multe în joc pentru atât de mulţi oameni, astfel că a trebuit să luptăm pentru acest acord", a adăugat ea.

"Cred, de asemenea, că acest acord este în interesul Regatului Unit. Va stabili fundaţii solide pentru un nou început cu un prieten de lungă durată. Şi înseamnă că în sfârşit putem lăsa Brexit-ul în urmă şi Europa poate să meargă mai departe", a mai afirmat von der Leyen