Într-o declaraţie revoluţionară pentru Biserica Catolică, Papa Francisc a anunţat că susţine parteneriatul civil între persoanele de acelaşi sex, în opoziţie cu poziţia oficială a Vaticanului în această privinţă, dar şi cu cea a predecesorilor săi.

Declaraţiile papei au fost prezentate într-un segment al filmului "Francesco" despre Andrea Rubera, un bărbat homosexual care a adoptat trei copii alături de partenerul său, scrie site-ul Hotnews.ro. Filmul a avut premiera în 21 octombrie, la Festivalul de Film de la Roma. 

În documentar este prezentată abordarea Papei în legătură cu mai multe probleme sociale importante - în vorbele Suveranului Pontif, problemele "celor care se află la periferiile existenţiale" - migranţi, refugiaţi, săraci, dar şi probleme precum rolul femeilor în societate, dar şi atitudinea catolicilor asupra celor care se identifică ca membri ai comunităţii LGBT.

"Homosexualii au dreptul să fie parte a unei familii. Ei sunt copiii lui Dumnezeu şi au dreptul la o familie. Nimeni nu ar trebui să fie alungat sau să fie făcut să sufere din această cauză", a declarat Papa Francisc în documentar. "Trebuie să creăm o lege a parteneriatului civil. În acest fel, ei vor avea protecţia legii. Eu m-am implicat în susţinerea unor astfel de legi", a mai adăugat el. 

Protagonistul lungmetrajului, Andrea Rubera, relatează în film că a mers în timpul unei liturghii ţinute de papă la Vatican şi i-a înmânat o scrisoare în care îi explică situaţia sa.

Acesta i-a relatat suveranului pontif că doreşte să îşi educe copiii în credinţa catolică, alături de partenerul său, dar se teme de cum va fi primit în parohia locală. Bărbatul a povestit că papa Francisc l-a sunat câteva zile mai târziu, spunându-i că a fost mişcat de scrisoarea sa şi că îl îndeamnă să îşi prezinte copiii parohiei, dar să se aştepte la opoziţie.