Profesorii și elevii unei clase de-a VII-a de la Școala Gimnazială Avram Iancu din Oradea au trecut prin momente de panică joi dimineață, când unui elev i s-a făcut brusc rău și s-a prăbușit, devenind inconștient, fără să fi făcut vreo activitate fizică solicitantă.

„S-a întâmplat brusc, la ora de științe sociale, imediat după ora 10. Copilului i s-a făcut rău în timpul orei, s-a prăbușit, profesorul a sunat la numărul de urgență 112. Într-un interval de 3-5 minute a venit primul echipaj SMURD, apoi și altele”, a declarat vineri pentru BIHOREANUL directorul Călin Serac.

Între timp, sala de clasă în care se afla copilul a fost evacuată, iar medicul școlii a mers, de asemenea, în respectiva încăpere. Echipajul de urgență SMURD a început manevrele de resuscitare a copilului, iar apoi l-au intubat și l-au transportat la Spitalul Județean din Oradea.

„Medicul școlii este o persoană cu experiență, dar nu avea ce să facă mai mult, pentru că nu a avut timpul necesar, echipajul SMURD a ajuns repede. Când am ajuns eu în sala de clasă, din cancelarie, copilul era deja resuscitat”, a mai spus directorul, în contextul în care un cititor a reclamat BIHOREANULUI tocmai faptul că doctorul unității de învățământ n-ar fi demarat procedura de resuscitare. „Am auzit și eu reproșuri, dar nu sunt de acord. Cum vă spuneam, nici timp să intervină nu a avut, pentru că salvatorii au ajuns repede. În plus, ei au echipamente pentru resuscitare, nu un stetoscop, ca doctorul școlii”, a precizat Serac.

Cert este că elevul a fost dus de urgență la Spitalul Județean din Oradea, unde vineri se afla în stare gravă, dar stabilă.

Ulterior acestui incident, profesorii școlii au aflat că băiatul suferă de o afecțiune a inimii. „Părinții știau de problema medicală, au spus că băiatul a fost și sub tratament, dar noi în școală n-am știut nimic”, a mai spus Călin Serac.

Inspectorul școlar general Horea Abrudan a fost și el informat de către conducerea școlii despre situație și a confirmat la rândul său că informațiile privind condiția medicală a elevului nu erau cunoscute în școală. „Nu se știa că suferă de o afecțiune medicală, familia nu a informat”, a declarat Abrudan. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!