Sute de copii din ţară şi din străinătate au cântat, au dansat şi au jucat în scenete, îndrumaţi de cadrele didactice, marţi, la Teatrul Arcadia în cadrul festivalului internaţional "Flori de mai", dedicat micuţilor cu cerinţe speciale.

Un moment inedit a fost cel în care o fetiţă nevăzătoare a urcat pe scenă şi a interpretat o melodie, încurajată de învăţătoarea ei, stârnind lacrimi în rândul spectatorilor.

Festival complex

Competiţia a fost organizată de Centrul de Educaţie Incluzivă "Orizont" din Oradea, alături de alte instituţii partenere, şi se află la cea de-a XII-a ediţie. Evenimentul a avut patru secţiuni (decoraţiuni, muzică, dans, teatru) la care au participat atât copii de grădiniţă, cât şi elevi de liceu.

Potrivit directoarei centrului, Angela Maruşca, pentru mai mulţi elevi care nu au putut veni la Oradea, organizatorii au pregătit o secţiune numită "DVD". Astfel, elevii au fost filmaţi în timp ce cântau, jucau în piese sau dansau, trimiţând videoclipurile spre jurizare.

Echipele care participă la festivalul "Flori de mai" sunt alcătuite fie din copii cu cerinţe educaţionale speciale, fie din echipe mixte, adică din care fac parte şi micuţi fără astfel de probleme. 

Terapie prin artă

Festivalul a început la ora 10, iar primii concurenţi au fost cei de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 20 din Oradea (foto), care au prezentat un moment de dans popular. "Am stat la grădiniţă până am învăţat paşii, nu a fost greu", a mărturisit o fetiţă.

Un alt moment inedit a fost pregătit de CSEI "Aurora" din Reşiţa, când mai multe fetiţe care purtau veste cu însemne tradiţionale româneşti şi flori în păr au cântat "Cântă cucu' bată-l vina" şi "Azi am să-ncrestez în grindă".

Un moment impresionant a fost cel al CSEI Orizont, în care învăţătoarele au încurajat-o pe Anca, o fetiţă nevăzătoare din clasa a V-a, să interpreteze o piesă pe scenă. Momentul le-a adus lacrimi în ochi mai multor spectatori.

"Cu Anca facem multă meloterapie, adică terapie prin muzică. Ea este nevăzătoare în proporţie de 80-90%, foarte rar reuşind să distingă contururi din realitate. Pe lângă asta ea este diagnosticată cu intelect la limită", a explicat Cristina Cristia, profesoară la centru.

"Copiii cu asemenea probleme se exprimă foarte mult şi prin desen, de aceea lucrăm mult cu ei după disciplinele obişnuite. De exemplu, avem un copil care trece printr-o situaţie grea acasă şi care desenează mulţi roboţi negri", spune Crina Ban învăţătoare la centru.

Competiţia s-a ţinut la Sala Arcadia a Teatrului Regina Maria şi a durat până în jurul orei 15. Cei mai buni dintre concurenţi au plecat acasă cu premii, mai precis diplome şi pachete cu felurite bunătăţi.