Asociaţia Rock Filarmonica Oradea, în colaborare cu Societatea "Amicii Regelui Mihai" din Arad, cea mai veche organizaţie monarhistă din ţară, şi alături de Asociaţia Cultul Eroilor "Regina Maria" din Bihor au organizat, sâmbătă dimineaţa, un eveniment dedicat Zilei Regatului României. Potrivit acestora, ziua de 10 Mai nu a mai fost marcată în Oradea de 67 de ani.

Evenimentul a avut loc la statuia Reginei Maria din Piaţa Ferdinand şi a adunat circa 70 de monarhişti, care au primit din partea organizatorilor mici steguleţe ale României cu stema Casei Regale. Câţiva dintre aceştia au adus cu ei portrete ale Regelui Mihai şi ale principesei moştenitoare, Margareta a României, dar şi flori pe care le-au depus apoi la statuie.

Preşedintele filialei Pecica a Societăţii "Amicii Regelui Mihai", Vasile Chifor, le-a vorbit celor prezenţi despre tripla semnificaţie a zilei de 10 Mai (1866, Principele Carol soseşte în Bucureşti, 1877, Principele Carol semnează Declaraţia de Independenţă faţă de Imperiul Otoman, respectiv 1881 MS Carol I este încoronat ca Rege al noului stat, România, care devine regat).

De asemenea, alături de Alexandrina Chelu, acesta a recitat din poeziile istorice semnate de George Coşbuc şi de Vasile Alecsandri. Totodată, la evenimentul monarhiştilor, la care a participat şi viceprimarul Mircea Mălan, a fost intonat şi Imnul Regal.