Baterea monedei aniversare este al doilea gest major de cinstire a memoriei marelui om al bisericii şi promovator al culturii care a fost Petru Pavel Aron, după scoaterea la lumină, pe baza manuscriselor originale rămase nepublicate, a Bibliei Vulgata, tradusă de Episcopul blăjean şi colaboratorii săi, într-o ediţie monumentală a Academiei Române, iniţiată de marele istoric literar Eugen Simion şi realizată de un colectiv academic coordonat de Ioan Chindriş şi Niculina Iacob.

Evenimentul este în mod aparte important, emisiunile monetare dedicate marilor personalităţi fiind de cea mai largă popularitate, prin intrarea monedei în circuitul numismatic intern şi internaţional.

Moneda este turnată în argint pur (concentraţie 999‰), are greutatea de 31,103 g, diametrul de 37 mm, cu marginea zimţată. Tirajul, restrâns din principiul rarităţii şi valorii crescătoare în timp, este de 500 de exemplare.

Moneda este însoţită de o carte-brevet, de fapt actul de identitate al piesei, de peste 60 de pagini, în limbile română, engleză şi franceză, unde semnificaţia momentului aniversar şi rolul providenţial al lui Petru Pavel Aron sunt reliefate într-o abreviere profesionistă de excepţie. Moneda are valoarea de 10 lei.

Pe avers este înfăţişată catedrala de la Blaj, flancată de edificiile istorice ale şcolilor Episcopului Aron, precum şi o scenă şcolară de epocă, unde elevii ascultă prelegerea unui profesor. Reversul cuprinde portretul Episcopului Petru Pavel Aron şi simbolul central al blazonului său de ierarh, cu specificarea anilor de viaţă: 1709-1764.