Un proiect mai vechi al Asociaţiei Tikvah din Oradea se apropie de finalizare. Este vorba despre amplasarea, în Parcul Bălcescu, a unui monument dedicat copiilor şi tinerilor orădeni care au fost deportaţi la Auschwitz în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Monumentul va purta numele Evei Heyman o fetiţă care a reuşit să păstreze un jurnal în ghetoul din Oradea înainte să-şi piardă viaţa într-o cameră de gazare a lagărului de la Auschwitz. "Statuia va avea numele ei, dar va fi dedicată miilor de copii şi tineri care au fost deportaţi, în 1944, din Oradea. Locul amplasării lui nu a fost ales întâmplător, căci trenurile au plecat din actualul parc Bălcescu", a declarat Emilia Teszler, preşedinta Asociaţiei Tikvah.

Potrivit acesteia, în urma mai multor demersuri, Asociaţia Tikvah a reuşit să obţină majoritatea documentelor necesare amplasării unei statui în Parcul Bălcescu, însă mai are nevoie de fonduri pentru realizarea acesteia.

"Avem certificatul de urbanism, avem adeverinţele care dovedesc că prin locul în care dorim să amplasăm statuia nu trec cabluri de curent ori conducte de gaz. De asemenea, proiectul a trecut şi de Direcţia Judeţeană de Cultură şi, în perioada următoare, aşteptăm şi un răspuns de la Ministerul Culturii", a explicat preşedinta asociaţiei.

Mulajul statuii care o va înfăţişa pe Eva Heyman cu jurnalul în mână este realizat gratuit, în Marea Britanie, de sculptorul Flor Kent. Apoi, pentru statuie, va fi realizat un soclu mai lat astfel încât trecătorii se vor putea aşeza lângă statuie.

O parte dintre banii necesari realizării monumentului au fost donaţi deja de Joint Distribution Committee şi Zvi Feine. Cei care doresc să contribuie la realizarea statuii o pot face donând într-un cont deschis special pentru acest proiect de Asociaţia Tikvah Oradea: RO91 RZBR 0000 0600 1711 2562, la Raiffeisen Bank.