Înainte de sărbătoarea Marii Uniri, la Alba Iulia au fost date jos schelele de pe monumentul anume ridicat şi dedicat Centenarului.

Potrivit alba24.ro, monumentul realizat de sculptorul Mihai Buculei, este contestat de multă lume, mai ales  din punct de vedere estetic. Pe lângă că a costat mult, peste 10 milioane de lei, el seamănă mai degrabă cu logo-ul Facebook.

Alţii, în schimbă, văd în Monumentul Unirii o construcție simbolică a celor patru țări românești care își dau mâna într-o horă și își pleacă capetele.

Jurnaliştii de la alba24.ro mai scriu că monumentul este amplasat în parcul Unirii și va rămâne acolo probabil multă vreme, chiar dacă pentru amplasarea lui nu s-a făcut nici o dezbatere publică și localnicii nu au avut ocazia să își spună în ce măsură își doresc o asemenea construcție în centrul orașului.

Monumentul are aproximativ 22 de metri, cam cât un bloc de 7-8 etaje, şi o masă de 1.530 de tone. Secţiunea stâlpilor-bolovani este de 2.20/1.60, înălţimea lor ajunge la 2 metri.

„Şi asta ne uneşte!”

Construcţia a fost criticată inclusiv de jurnalistul Digi 24 Cristian Tudor Popescu. „Ce vedeţi în față spre noi este un soi de înfrăţire de trei cruci, curbate în partea de sus. Cred că sunt trei, pentru că s-au unit trei țări. Curbate în partea de sus, ceea ce îi face pe locuitori să spună 'monumentul Facebook'. E f-ul ăla de la Facebook. Avem catedrala ortodoxă unde s-au încoronat Ferdinand și Maria. De ce trebuie să mai punem încă trei cruci cocârjate? Ce caută crucea? Ăsta e simbolul unirii? Trei cruci? Crucea e simbolul creştinilor din România, din Ardeal, Moldova și Ţara Românească. Dar este și simbolul rușilor, cei care s-au opus cu forţa armată facerii României Mari, este și simbolul maghiarilor, care s-au opus cu forță armată Marii Uniri din 1918”, a spus jurnalistul.

În replică, primarul din Alba Iulia a declarat că ministerul nu a avut de unde să aleagă o propunere mai bună pentru Monumentul Marii Uniri, întrucât puțini artiști s-au înscris în concurs. 

”Nu detest și nu refuz opinia, mai ales cea critică. Domnul Popescu a deschis o supapă prin care cei critici la adresa monumentului își pot consuma nemulțumirea. A făcut-o în stil propriu, fără apel și ar fi fost culmea să se abțină. Și sentimentul de a nu fi de acord unește. O acceptare la scară largă e imposibilă pentru lucruri mult mai neînsemnate într-o țară sau o comunitate. Deplâng faptul că alți artiști nu au tentat ministerul și cu alte opțiuni care să simbolizeze Unirea”, a spus edilul Mircea Hava, potrivit G4Media.