Lungmetrajul de debut al salontanului Marian Crişan - "Morgen" - este propunerea României la premiile Oscar ce vor fi acordate în 2012, la categoria "cel mai bun film străin", au anunţat joi reprezentanţii Centrului Naţional al Cinematografiei.

Juriul format din critici de film precum Eugenia Vodă, Magda Mihăilescu, Cristina Corciovescu, Mihai Chirilov Dana Duma, Eugen Athanasiu şi Dinu Tănase a avut de ales dintre 16 alte filme. Printre acestea s-au numărat și "Aurora" de Cristi Puiu, "Medalia de Onoare" de Călin Netzer şi "Periferic" de Bogdan Apetri.

Pentru ca un lungmetraj să poată participa la acordarea premiilor Oscar, conform regulamentului Academiei de Film Americane, trebuie să fi rulat el puţin şapte zile consecutiv într-un cinematograf şi să aducă încasări producătorului şi distribuitorului, să fie produs în afara Statelor Unite, să conţină un dialog prepoderent în engleză.

Marian Crişan, regizorul filmului "Morgen", a declarat agenţiei Mediafax că propunerea la Oscarul pentru "cel mai bun film într-o limbă străină" bucură echipa care a lucrat la această producţie, precizând că speră ca astfel să crească interesul pentru distribuţia lungmetrajului în Statele Unite.

În ceea ce priveşte prezentarea în Statele Unite ale Americii, Marian Crişan a spus că are în vedere şi traducerea în limba engleză şi a replicilor din limba turcă, nu doar a celor din limba română. Marian Crişan a mai spus că, recent, "Morgen" a avut premiera în Elveţia, ţara în care filmul a obţinut anul trecut primele sale distincţii, la Festivalul de la Locarno.

Filmul spune povestea unui bărbat, Nelu, care, locuind la graniţa româno-ungară, întâlneşte un emigrant ilegal turc, care îi propune să îl ajute să treacă ilegal prin România, în schimbil unei sume de bani. Pentru a lua banii, Nelu îi promite că îl va ajuta "mâine", însemnând "morgen" în limba germană.

În filmul lui Crişan apar mai mulţi actori ai Teatrului de Stat din Oradea, printre care Elvira Rîmbu în rolul principal feminin, Daniel Vulcu şi Răzvan Vicoveanu.