Trei primării din judeţul Bihor au fost somate de Administraţia Bazinală de Apă Crişuri, după ce angajaţii instituţiei au găsit depozite de deşeuri întinse pe o jumătate de kilometru.

Situaţia a fost descoperită în urma unor verificări făcute în teren pe tema stării de salubrizare a cursurilor de apă, pe Canalul Colector-Crişul Negru, în zona podului rutier Drumul Județean 797, după cum anunţă un comunicat al ABA Crişuri.

Concret, arată informarea, pe ambele maluri au fost găsite ambalaje, PET-uri, anvelope şi alte tipuri de mase plastice ce zăceau abandonate pe o lungime de 500 de metri.

"Având în vedere gravitatea situaţiei precum şi obligaţiile legale, Primăriile Girişu de Criş, Toboliu şi Sânicolau Român au fost înştiinţate în vederea eliminării deşeurilor în cel mai scurt timp posibil", arată comunicatul.

Informarea mai aminteşte că acest canal colector are rol de captare şi conducere a debitelor văilor şi viroagelor interioare în râul Crişul Negru "diminuând semnificativ riscul producerii inundaţiilor în zona de câmpie dintre râul Crişul Repede şi râul Crişul Negru".

"Pe lângă aspectele legate de salubritate, prezenţa deşeurilor pe maluri sau în apă, mai ales în perioadele cu ape mari, poate genera blocaje în dreptul podurilor şi podeţelor şi ulterior revărsări", explică informarea.

Directorul ABA Crişuri, Pásztor Sándor, citat în comunicat, afirmă că echipa ABA face eforturi zilnic pentru a stopa poluarea apelor.

"Cu toate acestea, oricâte acţiuni de igienizare ar fi desfăşurate, nu vom reuşi să avem râuri curate acolo unde omul nu vrea. Fără voinţa riveranilor şi a autorităţilor locale, albiile râurilor vor fi mereu sufocate de deşeuri!", a declarat Pásztor Sándor.

Comunicatul mai precizează că, urmând exemplul ţărilor europene, ca o măsură preventivă în ceea ce priveşte limitarea poluării apelor cu plutitori, pe Canalul Colector, în localităţile Tulca şi Cefa, ABA a amplasat instalaţii de grătare autocurăţitoare. "Cu ajutorul acestora îndepărtăm mecanic resturile organice şi plutitorii de mici dimensiuni din ape", explică documentul.

Depozitarea deşeurilor pe maluri sau în albii reprezintă contravenţie care se sancţionează cu amendă cuprinsă între 25.000 şi 35.000 de lei.