Gest şocant, al unui bărbat în vârstă de 45 de ani din Maramureş, care în noaptea de vineri spre sâmbătă a profanat mormântul părintelui Arsenia Boca, de la Mănăstirea Prislop, săpând o groapă de 2,4 metri şi lată de 50 de centimetri peste mormânt, pe motiv că ar fi vrut să-l canonizeze mai rapid pe părinte.

Potrivit agenţiei de ştiri Mediafax, bărbatul a fost reţinut pentru 24 de ore de poliţişti, dar duminică el a fost eliberat şi dat în grija familiei. El a fost scos din arestul Poliţiei municipiului Deva de socrul său şi transportat direct la un spital de psihiatrie din judeţul Maramureş.

Incidentul s-a petrecut sâmbătă. După ce a fost surprins, bărbatul a fugit în pădure şi a fost urmărit de poliţişti, care l-au prins câteva ore mai târziu în parcarea Mănăstirii Prislop, în timp ce aştepta să se deschidă lăcaşul de cult pentru a ajunge în incintă.

La ieşirea din sediul Poliţiei oraşului Haţeg, unde fusese audiat înainte să fie dus în arest, bărbatul a ţinut sub bărbie o icoană cu Iisus Christos şi a strigat: "Am profanat mormântul ca să fie canonizat! Cel mai mare sfânt al Ardealului e sfântul mare preacuvios părinte Arsenie Boca! Sfântul mi-a poruncit în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh să sap! Preafericite părinte patriarh, convoacă membrii Sinodului de urgenţă pentru că sfântul aştepta să iasă afară din groapă!".

"Un incident neplăcut, nefericit care s-a întâmplat la mormântul părintelui Arsenie Boca, respectiv unul dintre pelerini, după ce pelerinajul s-a terminat, a început să efectueze săpături la mormântul părintelui şi a reuşit să sape zeci de centimetri până a fost surprins de omul de pază", a declarat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, preotul Gabriel Miricescu.

În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, maicile de la Mănăstirea Prislop au refăcut mormântul, astfel că sâmbătă dimineaţă, când s-a deschis mănăstirea, pelerinii s-au putut din nou închina la crucea de la căpătâiul părintelui Arsenie Boca.

Arsenie Boca s-a născut în 1910, iar pentru convingerile sale a fost arestat, torturat de fosta Securitate şi apoi alungat de la mănăstire în timpul regimului comunist. Părintele a murit în 28 noiembrie 1989 şi nu a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română. Mănăstirea Prislop a ajuns loc de pelerinaj pentru românii din toate colţurile ţării, ea identificându-se cu personalitatea părintelui Arsenie Boca. Oamenii vin pe tot parcursul anului la Prislop, pentru a se ruga. Cei mai mulţi credincioşi ajung aici în 28 noiembrie, ziua de pomenire a părintelui Arsenie Boca, dar şi cu ocazia unor sărbători religioase.