Direcţia Judeţeană de Statistică Bihor a făcut publice, joi, cifrele privind evoluţia demografică, rata şomajului şi indicele preţurilor de consum, caracteristice lunii decembrie 2009.

Doar 487 de bebeluşi vii s-au născut în ultima lună a anului trecut în judeţ, cu 41 mai mulţi decât în luna noiembrie a aceluiaşi an, ceea ce a dus rata natalităţii sub 10 procente la mie. În schimb, au decedat 702 persoane. O coincidenţă tristă e faptul că numărul decedaţilor din decembrie este tot cu 41 mai mare decât în luna noiembrie, la fel ca numărul nou-născuţilor. Din nefericire, şi mortalitatea infantilă este în creştere, în decembrie 2009 fiind cu trei procente mai mare decât cu o lună înainte.

Nici căsătoriile nu sunt în creştere în judeţ. 106 cupluri bihorene au spus „da" înainte de finalul anului 2009, în timp ce în noiembrie s-au căsătorit 183 de perechi. Numărul divorţurilor a crescut însă, instanţele judecătoreşti pronunţând definitiv 64 de divorţuri.

Şi numărul salariaţilor bihoreni a fost în scădere în decembrie, cu 1.655 mai puţini ca în noiembrie. Totuşi, ceva a fost în creştere: salariul.

Câştigul salarial mediu brut a fost de 1.485 de lei, în timp ce câştigul salarial mediu net a fost de 1.094 de lei pe persoană. Peste medie au câştigat salariaţii din servicii, iar sub medie cei din agricultură, vânătoare, silvicultură, piscicultură, industrie şi construcţii.

Numărul şomerilor la finalul anului a fost de 16.679, aproape dublu faţă de numărul persoanelor fără loc de muncă de la finalul anului 2008.

În ceea ce priveşte luna ianuarie, Direcţia Judeţeană de Statistică a evaluat indicele preţurilor de consum. Astfel, produselor alimentare şi nealimentare au fost mai scumpe cu 0,4%, respectiv 3,2%, singurele tarife în scădere fiind cele ale serviciilor.