Moş Crăciun a fost bun şi anul acesta a dăruit Serviciului Judeţean de Ambulanţă o autospecială nou-nouţă, marca Volkswagen, dotată la cele mai înalte standarde.
Cheile au fost înmânate managerului Daniela Petrişor chiar de Moş în persoană, la sfârşitul săptămânii trecute.

"Maşina a fost primită de la Ministerul Sănătăţii, în cadrul programului de reînnoire a autosanitarelor din toată ţara. Este foarte performantă şi ne va ajuta în managementul urgenţei, deoarece celelalte maşini achiziţionate în urmă cu 3-4 ani au început să aibă unele probleme din cauza uzurii", a precizat miercuri dr. Emil Boţcău, purtătorul de cuvânt al Serviciului.

Autospeciala va fi trimisă pe teren doar cu medici specialişti în urgenţă sau medici cu atestat în medicina de urgenţă, beneficiind inclusiv de sisteme de telemedicină cu ajutorul cărora medicii de la ambulanţă pot comunica foarte uşor cu cei din Unitatea de Primire a Urgenţelor, schimbând păreri legate de diagnostic. În cazul unui pacient cu probleme cardiace de exemplu, pot fi transmise uşor rezultatele unui EKG medicilor din spital.

Ambulanţa de urgenţă de tip C2 este cea mai performanta autosanitară de la SAJ Bihor, un "mini spital pe roţi" care, între altele, are în dotare pe lângă targa standard şi defibrilator manual cu posibilitatea efectuării de telemedicină, seringi electrice, aparat de ventilaţie mecanică, aspiratoare de secreţii, medicaţie de urgenţă, dispozitive speciale pentru imobilizarea şi transportul pacienţilor politraumatizaţi.

Acest tip de autospecială este destinată intervenţiei medicale de urgenţă la cel mai înalt nivel şi transportului medical asistat al pacientului critic, fiind dotată cu echipamente, materiale şi medicamente de terapie intensivă. Echipajul ambulanţei tip C2 este coordonat obligatoriu de un medic special pregătit în urgenţe, iar în componenţa echipajului mai activează un asistent medical de urgenţă şi un ambulanţier (conducător auto cu pregătire medicală în urgenţe).

În prezent, parcul auto al SAJ Bihor este format de 65 autosanitare ultradotate, împărţite în mai multe categorii, în funcţie de dotare dar şi de calificarea personalului din echipaj: 6 ambulanţe tipul C2, 7 ambulanţe tip B1 (destinate intervenţiei de urgenţă şi transportului medical asistat al pacienţilor, echipată cu medic, asistent medical, ambulanţier), 24 ambulanţe tip B2 (pentru acordarea de prim ajutor calificat, echipată cu asistent medical specializat în urgenţe şi un ambulanţier), 12 ambulanţe tip A1 (pentru transportul sanitar neasistat al unui singur pacient, echipat cu unul sau doi ambulanţieri sau un ambulanţier şi un asistent medical), 9 ambulanţe tipul A2 (pentru transportul sanitar neasistat al unuia sau mai multor pacienţi pe targă sau scaune, echipaj format din unul sau doi ambulanţieri) şi 7 autosanitare de consult la domiciliu, de tip ACD (echipaj format de minim o persoană, un medic de medicină generală/medicină de familie, cu carnet de conducere şi cu pregătire în acordarea primului ajutor avansat în cazurile de urgenţă şi după caz, un conducător auto ambulanţier).