Nu mai sunt aliaţi, dar pesediştii şi liberalii bihoreni mai resimt efectele USL. În locul ce va rămâne liber în Consiliul Judeţean Bihor prin plecarea pesedistului Emilian Pavel în Parlamentul European ar putea ajunge un liberal.

Informaţia a fost făcută publică marţi chiar de preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, care a anunţat că, cel mai probabil, Pavel va pleca săptămâna viitoare spre Bruxelles, după ce locul Corinei Creţu, devenită comisar european, va fi oficial eliberat, iar PSD va comunica următorul ocupant. Mang spune însă că nu mai este loc de nicio surpriză şi că tânărul pesedist bihorean va fi parlamentar european.

Deocamdată, incompatibil

Surprizele s-au păstrat pentru CJ, unde acelaşi Pavel ocupa un scaun de consilier judeţean. Potrivit lui Mang, locul lui Pavel ar putea fi luat de liberalul Ioan Todoca, următorul de pe lista cu care USL s-a prezentat la alegerile din 2012 pentru Consiliul Judeţean Bihor.

Acest lucru se va întâmpla doar dacă Todoca, care este şi manager al Spitalului Orăşenesc din Aleşd, va renunţa la această funcţie, căci Legea Sănătăţii îi interzice să ocupe şi alte funcţii pe lângă cea de manager de spital. "Fie rămâne consilier judeţean şi renunţă la funcţia de manager al Spitalului din Aleşd, fie refuză funcţia de consilier judeţean şi rămâne manager la spital", a explicat Ioan Mang, marţi, într-o conferinţă de presă.

Alăturarea unui liberal în Consiliul Judeţean nu va schimba prea mult socotelile politice. "Oricum rămâne majoritari", a precizat Mang. Asta pentru că alianţa PSD-PC-UDMR va avea 18 consilieri, în timp ce PNL-PDL vor avea doar 15.

Dacă Todoca nu va accepta să renunţe la şefia spitalului din Aleşd, următorul pe lista USL este PSD-istul Traian Borz, din Salonta.

Fără acciză la pălincă

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă de marţi, Ioan Mang a dat citire scrisorii pe care Victor Ponta le-a transmis-o antreprenorilor români şi a prezentat măsurile pe care Guvernul Ponta le-a luat în domeniul fiscal, precum reducerea TVA la pâine, reducerea CAS la angajator cu 5 procente, comasarea a aproximativ 100 de taxe şi tarife parafiscale ori reducerea dobânzilor de întârziere pentru obligaţiuni fiscale.

Şeful PSD a mai precizat şi măsuri pe care acelaşi Guvern Ponta are de gând să le ia pe viitor, cum ar fi eliminarea accizei la pălincă de la 1 ianuarie 2015, dar şi reducerea TVA la 9% şi pentru legume, fructe şi carne.