"Aici e raiul pe pământ. Sufletele inocente zburdă în curte, iar eu trebuie să-i veghez. Nimic nu mă poate bucura mai tare", îşi descrie Marin Pleş slujba de portar la şcoala gimnazială Oltea Doamna din Oradea.

În cei 18 ani de când lucrează în acelaşi loc şi-a construit reputaţia de cel mai apreciat portar, iar de câţiva ani, înainte de fiecare vacanţă de iarnă, intră în pielea lui Moş Nicolae şi apoi a lui Moş Crăciun, pentru a le face mici surprize dulci.

Tată dedicat

Marin Pleş a fost angajat ca portar al şcolii Oltea Doamna când avea 38 de ani, în 2004, pe vremea celui mai longeviv director al instituţiei, Mircea Mitrean, care a condus-o din 1998 până în 2017.

"Încă din prima zi de lucru le-am spus tuturor elevilor să mă salute cu ceau, că noi suntem prieteni. M-au plăcut de la început, au văzut că sunt diferit faţă de celălalt portar care îmi era coleg pe atunci. Îmi povesteau că era ursuz...", îşi aminteşte el.

Marin Pleș, portar Școala Oltea DoamnaDe meserie tâmplar, orădeanul a renunţat să mai lucreze în fabrică în urmă cu 18 ani, când s-a angajat la şcoală şi a început şi o mică afacere pe cont propriu, lucrând mobilă la comandă. "Am şi eu trei copii (n.r. - doi băieţi şi o fată) şi nu sunt uşor de crescut. Ca să nu le lipsească nimic, am lucrat şi lucrez mult în continuare", spune bărbatul (foto).

Preferatul copiilor

Jobul de la şcoală i-a plăcut încă din primele luni. "Am ajuns repede să-i cunosc pe copii, pe cei mai mulţi după nume, dar şi pe părinţii lor. Mulţi sunt mari acuma şi mă salută cu respect când mă văd pe stradă, iar mie mi se umple inima de bucurie când îi văd cum au crescut", zice Marin.

Jovial şi afectuos din fire, bărbatul spune că totuşi nu uită să fie şi strict când vine vorba de reguli. Pe elevi nu-i lasă să iasă din şcoală în timpul cursurilor decât dacă au bilete de voie, iar pe cei mai mici nu-i scapă din ochi până nu se asigură că au venit părinţii sau bunicii după ei la finalul orelor. "Unii stau în cămăruţa de la poartă până le vin părinţii, aşa apuc să mai vorbesc puţin cu ei...", zice el.

Pentru a-i înveseli în special în perioada sărbătorilor, de mai mulţi ani îi întâmpină dimineaţa, când vin la şcoală, purtând o căciulă de moş.

Bomboane cu iubire

Cu patru ani în urmă a început să le ofere şi câte o surpriză dulce. "Am luat, din banii mei, câteva kilograme de bomboane de Crăciun şi le-am oferit la toţi, pe cum intrau în şcoală. A fost un gest poate modest, dar din iubire pentru ei. Atunci am văzut cât erau de fericiţi şi mă îmbrăţişau pentru micul cadou pe care l-am făcut. Tot de atunci am vrut să-mi iau şi costum de Moş. Am reuşit anul următor, în 2020, chiar înainte de pandemie, cu ajutorul şcolii", povesteşte portarul.

Florina Musca, directoarea Școlii Oltea Doamna din Oradea"Este un angajat dedicat. Îşi iubeşte locul de muncă şi pe copii, iar asta se vede în fiecare zi după modul în care interacţionează cu ei. În fiecare an, de Moş Nicolae şi în apropierea vacanţei de Crăciun îi înveseleşte pe elevii noştri, dar şi pe noi, cadrele didactice", îl laudă directoarea şcolii, Florina Musca (foto).

Cadouri şi voie bună

Copiii le povestesc adesea despre el şi părinţilor. De altfel, tot prin intermediul unui părinte a aflat şi BIHOREANUL de povestea sa, iar săptămâna trecută, miercuri, în penultima zi de şcoală, i-a făcut o vizită.

Îmbrăcat în Moş Crăciun pentru a întâmpina copiii la începutul cursurilor şi a-i petrece după încheierea lor, Marin Pleş a fost invitat şi la clasa I C, să ducă darurile pregătite de învăţătoare şi conducerea şcolii.

Surprinşi să-l vadă intrând tocmai când cântau în cor "Moş Crăciun cu plete dalbe", micuţii au sărit să-l îmbrăţişeze, iar apoi, curioşi, au vrut să vadă ce le-a adus în sacul cel roşu şi mare. "Nu mă aşteptam să vină azi la şcoală. Ne-a adus câteva dulciuri şi o carte de colinde. Îl iubesc şi sper să vină şi în 24 decembrie, pentru că îmi doresc un aparat de făcut vată de zahăr!", a mărturisit Daria, una dintre elevele învăţătoarei Elena Pavel.

Înainte de plecare, Moşul i-a rugat pe micuţi să-i mai cânte o colindă, iar ei i-au făcut pe plac, interpretând "Steaua sus răsare".

"Unii mă recunosc după voce, îşi dau seama că de fapt sunt portarul şcolii, dar nu asta contează. Eu o fac din dragoste pentru ei, iar ei mă răsplătesc cu multe îmbrăţişări", spune Marin. Pentru Moş, în fond, e cel mai preţios cadou...

Video: Paul Lelea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!