Elevii economişti orădeni au primit un cadou consistent de la Moş Nicolae. În cadrul proiectului "Punem educaţia pe primul loc", derulat de Consiliul Judeţean împreună cu companiile HP România, Intel România, Microsoft şi Softwin, dar şi cu firma orădeană CG&GC HiTech Solutions, Colegiul Economic Partenie Cosma din Oradea a fost dotat cu sistemul ThinClients HP MultiSeat.

Creat special pentru şcoli, HP MultiSeat e o formă de partajare a unui calculator, astfel încât şcolile să economisească bani şi spaţii, dar elevii să nu fie privaţi de a învăţa prin metode moderne. Practic, la o singură unitate centrală sunt conectate mai multe monitoare, tastaturi şi mouse-uri, iar fiecare elev poate lucra individual pe aplicaţii, toate calculatoarele fiind supervizate de către profesor de la calculatorul-server. În acelaşi timp, întregul echipament foloseşte un sistem de operare familiar, Microsoft Windows.

HP a oferit Colegiului Economic două servere şi 17 staţii individuale, valoarea sistemului fiind de 4.000-4.500 de euro, cu aproximativ 50% mai ieftin decât dotarea cu PC-uri individuale.

Cel mai mare avantaj al soluţiei MultiSeat este reducerea consumului de energie electrică, sistemul asigurând totodată diminuarea cu până la 90% a încălzirii ambientale şi a nivelului de zgomot din încăpere.

Colegiul a primit, totodată, o suită de programe şi aplicaţii create de Intel, Microsoft şi Intuitext pentru mediile educaţionale, iar profesorii din şcoală vor fi instruiţi de specialiştii companiilor IT.

"Încercăm să extindem parteneriatele dintre instituţiile publice şi companiile de IT de top din lume pentru a le oferi elevilor şi profesorilor bihoreni acces la noile tehnologii şi pentru ca instituţiile de învăţământ să devină incubatoare de tehnologie pentru tineri", a precizat Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

Confirm unui comunicat al CJ, proiectul "Punem educaţia pe primul loc" face parte din strategia de dezvoltare pe termen lung iniţiată de conducerea instituţiei şi care are în vizor încurajarea parteneriatelor dintre companiile private şi instituţiile publice. Prima parte a acestui proiect a fost implementată la Colegiul Naţional "Avram Iancu" din Ştei şi a constat în echiparea unei întregi săli de curs cu laptop-uri Intel Classmate PC şi Lenovo.